`56-os megemlékezés volt az Új Köztemetőben

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Városvédő Egyesület, az 1956-os események 55. évfordulójának alkalmából tartandó megemlékezések sorozatát, az október 22-én délelőtt, az újpesti áldozatok tiszteletére tartandó ökumenikus megemlékezésre invitált. A helyszín ezúttal a Rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellája volt, ahova külön busz szállította az érdeklődőket.

A Himnusz elhangzása után az esemény Iványi János Újpestért-díjas építészmérnök beszédével vette kezdetét, melyben városunk mártírjairól emlékezett meg. Olyan emberekről, akik álmodtak a szabadságról és politikai hátsó gondolatok nélkül harcoltak is érte. Olyan emberekről, akik hitték, hogy kezükbe vehetik sorsuk és városuk irányítását. Az Újpesti Forradalmi Bizottság tagjai voltak ők, akiknek történetét, tetteit és végzetét Iványi beszéde során ismertette .

Név szerint említve:Gémes Józsefet,  Csehi Károlyt, aki volt katonaként a forradalmárok lőszerellátását biztosította, majd november 4-e után a sebesültek ellátásáról gondoskodott. Gábor László tisztviselőt, aki november 4-től a fegyveres erők felügyelője. Kósa Pál asztalost, aki az Újpesti Forradalmi Bizottság elnöke. Koszterna Gyula lakatost, aki október 30-tól a politikai nyomozók parancsnoka, majd november 4-től a 4. kerületi rendőrkapitányság osztályvezetője. Dr. Rajki Márton ügyvédet és végül Somlyói Nagy Sándor, hivatásos katonát, aki az Újpesti Forradalmi Bizottság hadászati szakértője, majd november 6-tól az újpesti csapatok főparancsnoka volt. Olyan emberek voltak, akik 1956 őszén szembeszálltak az önkényuralommal. Iványi, megindító beszéde zárásában, méltatta hőseink áldozatát és tetteit, mely 1989-90-ben a rendszer szükségszerű bukásához vezetett.

A megemlékezés ökumenikus imával, a Szózat eléneklésével és mártírjaink sírjának koszorúzásával zárult.

P.M.