65 éve nincs velünk

  •  
  •  
  •  

1946-ban ezen a napon lőtték le orosz katonák Halassy Olivért, Újpest büszkeségét.

Halassy Olivér 1909. július 31-én, Újpesten született. Gyermekkorában villamos baleset következtében bal lábát részben amputálni kellett, de ennek ellenére kiváló úszó és vízilabdázó lett.

Az UTE versenyzőjeként 1930 és 1939 között tízszer nyert bajnokságot úszásban, de igazán a vízilabdázásban lelte örömét, ahol is 91-szer ölthette magára a címeres mezt.

Tagja volt az 1932-es Los Angeles-i, majd az 1936-os berlini aranyérmes csapatnak is. Folyamúszóként tizenegyszer nyert bajnokságot, nemzetközi versenyeken pedig hétszer diadalmaskodott úszásban, s hozott dicsőséget Újpestnek is.

Az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt-nél, majd ezt követően a város Számvevőségén, számtisztként dolgozott 1946-ban bekövetkezett haláláig.

Társával Angyalföldről Újpest felé tartottak, amikor is egy orosz katonai járőr el akarta kobozni az autójukat, de mivel ellenálltak, lelőtték őket.

Leánya elbeszéléséből tudjuk, hogy 1942-44 között üldözötteket menekített, ha kellet még a kormányzóig is elment érdekükben, az a Halassy Olivér, akinek gyilkosait nem kereste az akkori rendszer.

Temetésén több mint ötezren vettek részt, a MOB és a sporttársak nevében Hajós Alfréd búcsúzott a kétszeres aranyérmes olimpikontól.

Újpest önkormányzata augusztus 28-án szoboravatással tisztelgett a település szülöttjének emléke előtt.