80 millió forint érkezhet a költségvetésbe

  •  
  •  
  •  

Rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze december 21-re Wintermantel Zsolt polgármester az idegenforgalmi adó beszedésével kapcsolatos jogszabály változása miatt.

Mint felidézte, eddig a fővárosi önkormányzat szedte be a kerületektől ezt az adónemet, az összeg bekerült a közös fővárosi költségvetésbe, majd a forrásmegosztáskor jutott vissza a kerületekhez a rájuk eső rész. Újpestnek 2010-ben 88 millió forint jutott a közös idegenforgalmi adóbevételből. Novemberben viszont változott a törvényi háttér, a kerületeknek jogukban áll, hogy maguk szedjék be ezt az adót. Több fővárosi kerület már eldöntötte, hogy ezt választja, így viszont jóval kevesebb idegenforgalmi adó folyik be a közös fővárosi költségvetésbe. Ennek megfelelően aki nem maga szedi be, annak kevesebb is jut majd. Az állami költségvetés eddig minden befolyt 1 forint idegenforgalmi adóhoz 1 forint támogatást adott, ez 2011-től már 1,5 forint lesz. Ezért a polgármester azt javasolta, az önkormányzat nem mondjon le tízmilliókról, az idegenforgalmi adót maga szedje be.
Belán Beatrix szocialista képviselő azt kérdezte, van-e adat arról, hogy így mekkora összeg folyik majd be.

Wintermantel Zsolt polgármester elmondta, az idei 88 millió forint helyett a saját beszedéssel megközelítőleg 80 millió várható, tehát nagyjából előteremtődik a tavalyi összeg. Ha Újpest lemondana arról, hogy maga szedje be az adót, akkor várhatóan 20-50 millió forinttól esne el.

A testület ezt követően egyhangú szavazással döntött az idegenforgalmi adó helyi beszedéséről.