Hurrá, nyaralunk! Tombol a nyár, de milyen az alakom? Itt az idő, hogy a természetes fogyókúrát alkalmazzuk!
A bevitt és a leadott kalóriának a mérlege dönti el, hogy a súlyunk hogyan változik. A súlyfelesleg elsődleges igazi oka a túltáplálkozás. A nyári zöldségek és gyümölcsök nyersen fogyasztva nagyon sok tápanyagot tartalmaznak, és a bennük lévő rostok csökkentik az éhségérzetet.
Hetente háromszor iktassunk be zöldség- vagy gyümölcsnapot. Változatos ízű és színű ételek kínálják magukat. Aznap ne együnk mást, csak maximum kétféle zöldséget vagy gyümölcsöt. Ezeket salátának, aprítva, darabolva vagy egészben fogyaszthatjuk. Lassan étkezzünk, minden falatot folyékonnyá kell rágni, így nagyobb a telítőértéke.
Naponta három liter lúgosító vizet igyunk meg. A legjobb és természetes szomjoltó és mosó folyadék a víz. Gondoljunk a sejtek méregtelenítésére, tisztítására is! Ne cukrozott italokat fogyasszunk!
Étvágycsökkentők és jó telítőértékűek a magas rosttartalmú készítmények. A búzakorpa 45 százalék rostot, a zabkorpa 20 százalék rostot tartalmaz, de az árpacsíra-őrlemény, a lenmagpehely, a búzacsíra, rozspehely is jó hatású. A főzésnél részesítsük előnyben a párolást, grillezést, zsiradék nélküli sütést, a húsoknál és a főzelékféléknél egyaránt. Az étkezések között ne együnk, csak vizet igyunk. Este 6 órakor legyen a napi utolsó étkezés.
A magas glikémiásindexű és a finomított szénhidrátot tartalmazó ételeket kerüljük, vagy keverjük rostokkal, zöldségekkel.
Az energiaszegény étrend akkor lesz hatásos, ha mindennap a saját akaratunkból teszünk meg mindent egészségünk érdekében.
Zöldséges tál: felaprított cukkini, uborka, zöldpaprika, sárgarépa, kápiapaprika, zöldhagyma, fejes saláta, ráöntünk tökmagolajat, citrom- vagy lime-levet. A tetejére szórhatunk kevés napraforgómagot és zöldpetrezselymet. Nem kell megsózni, élvezzük a zöldségek természetes ízét!
Lettner Annamária dietetikus