„Az anyatejjel szívtam magamba a szőlő szeretetét”

  •  
  •  
  •  

A Központ Bisztró rendhagyó borestjének vendége volt nemrégiben
Sike Tamás, az egyik leghíresebb egri borász. Hivatásáról és a téli borfogyasztási szokásokról beszélgettünk.

– Hogyan került kapcsolatba a szőlő és a bor világával?
Ön borász. Mit gondol, erre születni kell?
– Édesapám dunántúli származású vincellér volt, és az ő nagyszülei, dédszülei, ükszülei, mindenki borász volt. Így amikor én megszülettem, már voltak birtokok, volt szőlőterület. Az első perctől szinte az anyatejjel szívtam magamba a szőlő szeretetét. Gyermekkoromban a sümegi hegyoldalban lévő szőlőbirtokon találkoztam először a mesterséggel.
A szakmai végzettség megszerzését követően 1983-tól az Egervinnél töltöttem huszonkét évet, ahol az utolsó hat évben főborász voltam.

– Hogyan jellemezné a Sike Tamás-pincészetet?
– Az ember saját magát mindig nehezen ítéli meg. Azt gondolom, Magyarországon nincs olyan borász, aki nincs megelégedve magával. Ha szabad egy ilyen viccel élni, azt mondják, hogy Magyarországon a borászok
három bort ismernek: van a bor, a jó bor és az én borom. Mindenki, aki egy kicsit is odateszi magát, az biztos benne, hogy ő nagyon jó bort csinál. Komolyra fordítva a szót, mi próbáljuk az egri borvidék különlegességeit beletenni a borokba, és persze a saját egyéniségemet, saját ízlésemet is, azt, hogy én mit szeretnék egy szőlőből kihozni.

– Melyik borára a legbüszkébb?
– Nehéz kérdés, hiszen nincs az embernek olyan gyermeke, amelyiket ne szeretné. Minden boromat nagyon szeretem. Ha borozom, akkor fehérbort
iszom, és az egerszóláti olaszrizlinget tartom a legjobb magyar bornak.

– Ha köthető évszakhoz a borfogyasztás, akkor a téli, hűvösebb időben milyen bort fogyasszunk?
– Az a szokás, hogy ahogy jön a hideg, úgy megyünk át a vörös irányába. Ilyenkor általában a fehérborosok is jobban hozzányúlnak már a vöröshöz.
Ennek ellenére azt gondolom, most már minden annyira univerzális, annyira jó borokat készítenek Magyarországon, hogy a fehérborban is a nagyon könnyűtől a vastag, fahordóban érleltig minden elképzelhető. Egy testesebb fehérbort is
lehet vörösbor helyett fogyasztani. Ki mit szeret.

D. V.