A nyár elején kapható friss gyümölcsökből készíthetünk finom, egészséges édességeket. A kevert lepények, vagy a vajas piskóta alapú tészták gyorsan elkészülnek, változatosan készíthetők. Kakaós, diós, fahéjas vagy gyömbéres ízesítésű lehet a tészta. Készülhet kefires, joghurtos vagy búzakorpás bögrés recept alapján. Változatosan tegyünk bele epret, málnát, cseresznyét, meggyet, ribizlit.
1 db tojás, 1 evőkanál víz, 2 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál nádcukor felhasználásával vékony piskótát sütünk egy kerek tortaformában. Amíg megsül és kihűl, elkészítjük a tölteléket. 50 dkg túrót, 1 pohár joghurtot, 1 citrom levét és reszelt héját 10 dkg nádcukorral összedolgozunk. 1,5 dl tejben felfőzünk 1 csomag zselatint.
Kicsit hagyjuk kihűlni, majd összeturmixoljuk. A kihűlt piskótára 30 dkg felaprított epret szórunk és ráöntjük a túrós krémet, majd a hűtőbe tesszük. Amíg megdermed a krémréteg a hűtőben, elkészítjük a torta tetejét. Színes tortazselét készítünk eperlével, vagy más gyümölcslével, szörppel, a használati utasítás szerint. Pár perc után a tortára öntjük, majd mielőtt teljesen megszilárdul, szeletelt eperrel díszítjük.
Bátran variáljuk át a recepteket, a túróba is lehet keverni gyümölcsöket, vagy vastagabb tésztát készíteni, és abba keverni gyümölcsöket.
Gyümölcskoktélok
A legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk a gyümölcsöket. A legegyszerűbb módja, ha turmixba tesszük a gyümölcsöt, és kevés tejjel, kefirrel, vízzel összeturmixoljuk, és készen van a vitamindús, laktató koktél. Az édes gyümölcsöket ízesíthetjük fahéjjal, lime- vagy citromlével. Készíthetjük kétféle gyümölcsből is. Díszíthetjük a tetejét egész, vagy nagyobb darab gyümölccsel. Ne tegyünk bele cukrot!