Sokféle barack van a piacon, válogathatunk kedvünk szerint. Az őszibarackfajták mindegyike élvezetes ízű gyümölcs. A jól tálalható, darabolható barack a gyümölcssaláták, hidegtálak kedvenc kísérője. Sok benne az A- és C-vitamin, kiemelkedő a magnéziumtartalma, de jó kalcium-, szelén- és káliumforrás. Értékes antioxidáns, sok rostot és vizet tartalmaz, az emésztésre, vízkiválasztásra kedvező hatású. A bőr selymessége fokozható barack fogyasztásával, méregtelenítő hatású. Nagyon kedvelt az őszibaracklé, a gyerekek körében is, így nem kell magozni.
Őszibarackleves:
Szirupot főzünk nádcukor, fahéj, szegfűszeg és citromhéj hozzáadásával. Leszűrjük a fűszereket, és a szirupba tesszük a vékony őszibarackszeleteket. 1 evőkanál vaníliás pudingport elkeverünk 2 dl tejben, és ezzel behabarjuk a levest. Citrommal ízesíthetjük. Pár perc alatt kész. Felvert tejszínhabbal és mentalevéllel tálaljuk hidegen.
A sárgabarack kedvelt sütemény- és édesség-alapanyag is. Sok béta karotint, C-vitamint, káliumot tartalmaz, magas pektintartalma kedvezően hat az emésztésre. Nagyon jó bőrápoló, arcpakoláshoz is alkalmazható. Magja B17-vitamint tartalmaz, a mag értékes olaja étkezési és kozmetikai célra is használható. Íze édes és savanykás is a gyümölcssavaktól. Puha, krémes rostokat tartalmaz, jól lehet krémeket, pudingokat, kevert süteményeket, fagylaltot készíteni belőle.
Rétegezett sárgabarackdesszert:
0,5 l tejből vaníliapudingot főzünk. Tálkákba teszünk belőle, majd felezett sárgabarackot rakunk üregével felfelé. Mascarponét kikeverünk reszelt citromhéjjal és mazsolával. Minden barackba töltünk belőle. Erre megint puding következik. A tetejére héjával felfelé rendezzük a felezett barackokat.
Lettner Annamária dietetikus