A világon közel 120 ezer féle gombafaj ismert. Többféle ízt és zamatanyagot, étvágygerjesztő glutaminsavakat tartalmaz. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
A gombát csak folyóvízbe mossuk, ne áztassuk. Elkészítésnél minél apróbb darabra vágjuk, így több aroma és ízanyag jön ki a gombából. Ne tároljuk sokáig, mert könnyen romlik az étel. Kitintartalma miatt nehezen emészthető. Heti egy alkalommal ajánlott a fogyasztása, mivel a földből sok nehézfémet felvesz.
A gomba élettani értékei: 3 gr fehérje, alacsony energia, 1 gr rost, így magas a telítőértéke. Sokféle vitamin: B-, D-, E-, K-vitamin, ásványi anyagok: kálium, foszfor, réz, szelén, vas, kalcium, valamint antioxidánsok.
A gomba felhasználása: köretekhez, gombás rizs, köles, hajdina, kuszkusz, bulgur, tészta. Leves, mártás, majonézes saláta, párolt gomba, gombapörkölt, rántott gomba. Pizzák ízesítésére.
Töltött gomba: A gombafejeket besózzuk. Olajon megpároljuk a gombaszárakat, reszelt hagymát, sárgarépát, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, petrezselyemmel, majorannával. Sűrítjük búzakorpával, 1 db tojással. megtöltjük a gombafejeket, és kiolajozott tepsiben, kevés vízzel puhára pároljuk. Feltétként tálaljuk.
Gombás lecsó: A gombát apróra szeleteljük. Olajon aprított hagymát, fokhagymát pirítunk. Szeletelt paprikát, paradicsomot teszünk hozzá, végül a gombát. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, köménnyel, piros paprikával. Galuskával, rizzsel vagy burgonyával tálaljuk. Tojással elkészítve önálló étel is lehet.
Gombás palacsinta: Sűrű palacsintatésztát készítünk. Apróra vágott gombát, sót, borsot, gyömbért teszünk bele. Pirosra sütjük a palacsintákat. Négyfelé hajtjuk és tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk. Salátával kínáljuk.