Kedvencünk a palacsinta

  •  
  •  
  •  

A palacsintát változatosan készíthetjük, mindenki válogathat ízlésének megfelelően.

Hagyományos palacsinta: 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 késhegynyi só, 3 dl tej, 15 dkg liszt, 1 dl szódavíz, olaj a kisütéshez.

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, és palacsintasütőben kisütjük mindkét oldalát. A hozzávalókon változtathatunk: zabpehelylisztet, gabonatejet, édesítőt használhatunk. Ízesíthetjük a tésztát őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, kókuszliszt, mandulaliszt, dióliszt, banánliszt hozzáadásával. Rostokat is tehetünk bele: lenmagliszt, búzacsíra, zabkorpa.

Almás palacsinta: sűrűbb tésztát keverünk, amibe almát reszelünk. Kicsit tovább sütjük, hogy a nedvesség elpárologjon az almából. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal is.

Vaníliás, narancsos palacsinta: A tésztába reszelt narancshéjat és vaníliás cukrot teszünk. Sűrű vaníliás pudingot főzünk, beledarabolunk narancs gerezdeket. Ezzel töltjük meg a palacsintákat.

Rakott túrós palacsinta: A palacsintákat nem tekerjük fel, hanem minden darabot megkenünk a töltelékkel. Túrós töltelék: 30 dkg túró, 4 kanál tejföl, 12 dkg porcukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 5 dkg mazsola.

Rakott formában készíthetünk diós, mákos, lekváros, csokis palacsintát önállóan, vagy többfélével felváltva töltve. Pudingos palacsintát, többféle ízben, gyümölcsökkel dúsítva, kókuszreszelékkel, chiamaggal dúsítva.

Sütőtökös palacsinta: Kanadai sütőtökszeleteket sütőben puhára sütünk, majd villával összetörjük, és mézzel, őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ezzel töltjük meg a palacsintákat.

A palacsintát négyrét hajtogathatjuk, felgöngyölhetjük egyszerűen, vagy úgy, hogy a széleit behajtjuk, ha hígabb a töltelék.

Lettner Annamária