•  
  •  
  •  

Véget ért a nyár, ezzel együtt a pirosgyümölcsök és dinnye szezonja is. A sütőtök és a szilva évszakának beköszöntével mi is átállunk a vitamindús, energiát adó ételekre, amelyek segítenek megőrizni vitalitásunkat és egészségünket a nyirkosabb időben is.

Számtalan őszi recept van, de most egy olyat könnyen elkészíthetőt kerestem, ami tele van egészséges finomsággal és látványnak sem utolsó.

Őszi libacomb almával, zsályával és sütőtökkel

Hozzávalók (4 személyre):
4 db libacomb

őrölt fekete bors
1 ek. vaj
6-7 db friss zsályalevél
3 db alma
2 db sárgarépa
500 g sütőtök
1 dl félszáraz vörösbor

Elkészítés:
A libát megtisztítjuk, a csontnál kissé bevágjuk, hogy jól átsüljön, majd sózzuk és borsozzuk. 10 percig hagyjuk állni. A sütőtököt meghámozzuk, a répát megpucoljuk, az alma házát kiszedjük, majd mindet felkockázzuk. A sütőtököt külön tálba tesszük. Az almát és a répát egy nagy tálban összeforgatjuk. Egy serpenyőbe vajat teszünk. Ezen sütjük elő a libacombokat úgy, hogy előbb a bőrével lefelé fordítjuk, hogy kisüljön a zsírja. Pár perc alatt kérget sütünk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőben maradt fűszeres, olvasztott vajat felöntjük a borral. Magas hőfokon hevítjük, hozzáadjuk a felaprított zsályaleveleket és felére besűrítjük. Beleöntjük a sütőtököt és sóval átforgatjuk. Rövid ideig főzzük, majd hozzáadjuk a répát és az almát is. Ezzel már csak pár percig főzzük, majd az egészet egy hőálló tálba vagy tepsibe öntjük, és elterítjük. Ráhelyezzük az elősütött libacombokat, és előmelegített, 180 C fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Helmeczi Benjamin