A 22. Nádas József Szavalóverseny Újpesten

  •  
  •  
  •  

Az N.J. Pro Homine alapítvány 1993-tól rendezi meg Újpesten Nádas József nevével fémjelezve szavalóversenyét a Könyves Kálmán Gimnázium egykori jeles tanára emlékének tisztelegve a születésnapja közelében. A Tanár úr iden március 25-én lenne 109 éves

1967-ben érettségizett osztálya tanulói 1992-ben határozták el, hogy osztályfőnökük emlékét megőrzik valamilyen formában. Volt, aki szoborállítást javasolt, volt, amikor a szavaló verseny mellett diák és tanár ösztöndíjat is állítottak, de maradandó, állandóan finanszírozható megoldás a szavalóverseny maradt. Emellett persze a legmaradandóbb emlék az a három könyv – Nádas József Történelmi arckép, Korok párbeszéde és A szülői ház – , amelyeket az alapítvány 1999-ben, 2005-ben és 2014-ben adott ki a Tanár úr Krisztina és Anikó leánya szerkesztésében.

Az idei verseny március 24-én volt a Könyves Kálmán bGImnázium Nádas József Termében.Minden esztendőben a versenyzőknek két verset kell elszavalniuk, egy kötelező témájú verset, amelyet az adott esztendővel kapcsolatosan ír elő a szervező bizottság, illetve  egy szabadon választottat, amelyet a versenyző megkötés nélkül választhat. Az idei téma a háború volt, mivel a Könyves Kálmán Gimnázium klinker téglás épülete 1914-ben készült el és az I. világháború kitörésének évében, novemberben költözött az intézmény a jelenlegi, végleges otthonába a Becze féle, eredetileg járásbíróságnak szánt  házból, amely az akkori Lővy (ma Venetiáner) utcában állt.

Az idei esztendőben 6 újpesti iskolából összesen 26-an regisztráltak a versenyen való részvételre: a Babits Mihály Gimnáziumból, a Bródy Imre Gimnáziumból, a Csokonai Gimnáziumból, a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolából, a  Könyves Kálmán Gimnáziumból és az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumból. A verseny kiírását, az iskolák meghívását, a helyszín és a frissítő biztosítását, minden fontos szervezést a Könyves részéről Winkler Ágnes tanárnőnek köszönhetjük, aki már több mint tíz esztendeje e verseny motorja, gondnoka és lelke.
A verseny kezdete előtt Szepesváry László, a Könyves Kálmán Gimnázium igazgatója üdvözölte a vendégeket, a versenyzőket és a zsűrit, majd Kemenes János, Nádas tanár úr 1963-ban érettségizett osztályának egykori tagja emlékezett a verseny névadójára. A zsűri négy főből állt: Kemenes Jánoson kívül a tanár úr könyveit szerkesztő két lánya Lukácsné Nádas Krisztina és Kocsyné Nádas Anikó, valamint Trokán Péter, színész vállalták az idén a kiválasztás feladatát – kik kapják az alapítvány díjait.

A gyerekek az idén is meggyönyörködtették azoknak a szívét, akik eljöttek meghallgatni őket. Az N.J. Pro Homine alapítvány díjait Vizváry Vilmos alapító-kurátor és Margittai László elnök adták át, az okleveleket pedig Trokán Péter, aki egykor maga is a Könyvesben érettségizett. A jeles színész értékelését és hasznos tanácsait a gyerekek áhítattal hallgatták. Nem csak a díjazottak nyertek, hanem mindenki, hiszen a verseny minden résztvevője három jutalomkönyvet kapott az alapítványtól. Ezeken fölül a Nádas család egy Kosztolányi Dezső által szerkesztett, Vérző Magyarország című, I. világháborúval kapcsolatos, reprint kiadású könyvet  is adott különdíjként három versenyzőnek.  Szép beszédükért a következők részesültek e díjban: Tóth Rebeka Könyves-diák, Sárospataki Anna a Babits Mihály- és Kruss András a Csokonai Gimnáziumból.

A díjakon felül azonban a legnagyobb nyeresége a versenyzőknek az általuk megtanult versek, a versenyzés nemes érzése és a megmérettetés tapasztalata, amely segít az élet minden küzdelmében majd. Jövőre a 23. Nádas József Szavalóverseny évében lesz a tanár úr és a „Könyves” születésének 110 jubileuma, reméljük, a különösen jeles évet sikerül még szélesebb részvétellel megünnepelnünk.

N.J.
Pro Homine Alapítvány