A 90 éveseké is a világ

  •  
  •  
  •  

A jókívánság a születésnaposoknak és Újpest szépkorú lakosainak is szólt.

Hagyományosan a 90 évesek köszöntésével nyitotta októberi, időseknek szóló programjait az újpesti önkormányzat, amely az Őszi Fény Integrált Gondozási Központtal együtt, október 6-á vendégelte a kerek születésnapot ünneplőket. Az Ady Endre Művelődési Központ színháztermében látták vendgül a gondozási központ lakóit, a nyugdíjasklubok tagjait is, hogy minél többen osztozzanak az ünnepeltek örömében. Mint megtudtuk, Újpesten 123-an töltötték, vagy töltik be 2011-ben 90-ik életévüket, és a szépkorúak száma örvendetesen növekszik – erről Nagy István, az önkormányzat népjóléti alpolgármestere emlékezett meg köszöntőjében.


Nagy István szeretettel és tisztelettel köszöntötte a megjelent vendégeket. Utalt arra, az önkormányzat a szociális gondozóhálózat segítségével közel tíz esztendeje ünnepli az idősek október elsejei világnapját, köszönti az újpesti szépkorúakat, köztük a kilencvenéveseket. Örömének adott hangot, hogy személyesen adhatja át ezúttal is jókívánságait. A kerek születésnapokat ülőknek boldog születésnapot, valamennyi szépkorúnak pedig hosszú, egészségben gazdag életet kívánt.

Az októberi ünnep a visszatekintés lehetőségét is nyújtja, így az alpolgármester rövid számvetést készített arról, mit ért el az önkormányzat, meg tudta-e tartani azokat az értékeket, amelyek megőrzésére törekszik.

Nagy István elmondta, olyan eredményeket értek el ebben az évben, amelyek tovább növelik többek között az időskorúak számára nyújtott lehetőségeket, a biztonságot. Példaként említette, hogy október 1-jétől a helyi önkormányzat működteti a felnőtt járóbeteg szakrendelőt: az ellátás színvonalának emelkedését az idősek is érezni fogják.

Novembertől 24 órás háziorvosi ügyeletet indít Újpesten az önkormányzat, amely a biztonságos és folyamatos ellátást szolgálja. Az alpolgármester utalt a nagyságrendjében kisebb, de mégis jelentős kezdeményezésekre, például arra, hogy szeptember elsejétől kelengyepénz erősíti az újpesti családok gyermekvállalási kedvét, a felnövekvő generáció egészségét védi a HPV-oltás ingyenes biztosítása. Az egészséges életmódhoz a sport is hozzátartozik, tért ki beszédében erre is az alpolgármester, megemlítve, hogy ezt segítendő, Újpest uszodát épít Káposztásmegyeren.


Radvánszki Edit, az Őszi Fény Integrált Gondozási Központ vezetője, köszönetet mondott az időseknek, hogy gyermekeket neveltek, tanácsaikkal, tapasztalataikkal ma is segítenek több generációt. Kifejezte reményét, hogy a törődést, a megbecsülést nemcsak évente egyszer, az októberi ünnepen, hanem a mindennapok során is érzik. A jó egészséget, hosszú boldog életet kívánó, szeretetteljes mondatok után ünnepi műsor következett.


Az ünnepeltek tiszteletére az Újpestért–díjas László Mária saját költeményét szavalta el, Dömötör Andrásné, a Bársonyszív Idősek Klubjának tagja prózát mondott, a klub asszonykórusa vidám dalokkal, Szászik Melinda és Pál Attila énekesek örökzöld operett-slágerekkel teremtettek nagyon jó hangulatot.


A műsort uzsonna követte, továbbá a jeles nap emlékére apró ajándék zárta. Azaz nem zárta, hiszen a beszélgetés még hosszan, kora estig tartott a családias hangulatú összejövetelen.


  • B. K