A Bagolyváron innen és túl

  •  
  •  
  •  

Romos házból, lyukas tetőterű padlásból volt elég a II. világháború utáni Újpesten. Közülük egy, a Beniczky utca 7. szám alatti, romantikus elnevezést kapott. Bagolyvárnak hívták. A név ráragadt a házban lakó, vagy ott alkotó művészeti alkotóközösségre is. Ismeretlen életművek, ismeretlen gyűjtemények címmel négy, korábbi bagolyvári művész gyűjteményes tárlata, az Újpesti Téli Fesztivál kiemelt eseményeként, január 28-án, 11 órakor nyílik az Újpest Galériában.

Dr. Kövesdi István gimnáziumi igazgató kölcsönzi erre az alkalomra a gyűjteményt. Három festőművész, Giron Emánuel, Brusch Péter, Bőszin Endre, és Saly Jenő szobrászművész alkotásai több évtized leforgása alatt „költöztek be” a családhoz. A gyűjtemény komoly kortörténeti értékként őrzi a művészettörténet konstruktivista, ötvenes, hatvanas évekre jellemző, mégis újpesti korszakát. Ezért maradt egyben.

– Apai nagybátyám először munkakapcsolatot, majd barátságot ápolt az alkotókkal, akiket, persze jóval később, megismerhettem én is. A háború után az újpesti Városházán jogászként szociális ügyekben volt jártas, istápolta azokat a tehetséges fiatalokat, akik talán éhen haltak volna, ha a Városháza nem támogatja őket élelemmel, műteremmel, munkalehetőséggel. Újpest „tanulmányi ösztöndíjat” nyújtott nekik, járhattak a Képzőművészeti Főiskolára – meséli a gyűjtemény tulajdonosa. – Nagybátyám később a Bányagépgyárban lett jogász. Grion Emánuelt például a gyár támogatta, cserébe meghatározott mennyiségű képet kellett festenie. Sajnos ezek sorsáról nincs tudomásunk. Nagybátyám ekkor már barátként tartozott a társasághoz, Giron volt számára a legkedvesebb. Mecénásuk lett, keresetéből vásárolt egy-egy alkotást Girontól, Brusch Pétertől, Bőszin Endrétől és a szobrász Saly Jenőtől. Ez a gyűjtemény maradt rám.

– Ismeretlen gyűjteményt látunk?
– Kevésbé ismertet. Közülük már senki sem él. Giron nehezen alkotott, Salynak kevés köztéri alkotása van. Brusch Péter befelé forduló művészként alig vállalt kiállítást, ismereteim szerint pécsi örökösök tartják egyben művei zömét. Keveset alkottak, keveset állítottak ki, mégis munkásságuk lenyomata a kornak. Ugyanakkor magyarázat arra is, miért nem találkozunk velük kiállításokon.

– Kivéve Újpestet…
– Egy-egy alkotásukat láthatta már az Újpest Galériában a közönség, ám van, amit még nem. Ezt pótolja a mostani alkalom.

B. K


A Bagolyvár-hoz tartozott még Dániel (Fischl) Kornél, Istvánfy János, Hován László, Vadász György, Varga Magda is. Mestereik voltak a főiskolán Barcsay Jenő, Kmetty János, Domanovszky Endre, Szőnyi István, Kisfaludy Strobl Zsigmond. 1946-1950 között rendszeresen tartottak kiállításokat iskolákban, társadalmi szervezetek helyiségeiben. A tárlatok rendezői, megnyitói között volt például Kassák Lajos író, Kádár Zoltán művészettörténész, és Kállai Ernő, a magyar képzőművészeti modernizmus teoretikusa is.