•  
  •  
  •  

Köbli Norbert és Szász Attila filmjét október 19-én 19 órától vetítik a Polgár Centrumban. A belépés díjtalan.

A XX. század második fele egyelőre fehér foltnak számít, legalábbis a magyar filmtérképen. Eddig kevesen akartak vagy mertek ebből a korszakból témát választani, pedig rengeteg alig ismert, megtörtént eset vár feldolgozásra – csak tudni kell, hogy hol keressük.

Köbli Norbert forgatókönyvíró tudja, ő az, aki filmre adaptálta Mágnás Elza (Félvilág) vagy a magyar gépeltérítők (Szabadság –Különjárat) sztoriját, úgy, hogy a végeredmény a Hollywoodon felnőtt nemzedékek ízlésének is megfelelt.

A berni követ esetében is ezt módszert követte. Talált egy izgalmas és kellően rejtélyes alapsztorit: Nagy Imre és mártírtársainak kivégzése után két hónappal a Magyar Népköztársaság berni követsége ellen két magyar emigráns fegyveres támadást hajtott végre, és túszul ejtették a nagykövetet. Eddig a tények, a pontos indítékot nem ismerjük, nem tudjuk, milyen ember volt a két elkövető, és azt sem, pontosan hogyan tervelték ki és hajtották végre akciójukat.

Köbli és a rendező, Szász Attila megpróbáltak válaszokat találni a kérdésekre, amit lehet kihámoztak a korabeli nemzetközi lapok tudósításaiból, de hogy pontosan mi zajlott le a követség falain belül, azt csak a fantáziájukkal tudták rekonstruálni. A berni követ, mint thriller van olyan izgalmas, mint a műfaj legjobbjai, de mégsem ez a legnagyobb érdeme, hanem, hogy engedi gondolkodni nézőjét. Sem a két szabadságharcos, sem a nagykövet nem fekete-fehér figura, előbbiek jót akarnak, de ártatlanok életét is veszélyeztetik, utóbbi pedig védekezhet azzal, hogy a rezsim szolgálatával csak a munkáját végzi. A morális kérdések megválaszolása már a néző dolga, de egyvalami biztos: 56-ról izgalmasabb film még nem készült.

BS