A biciklisekre és a vak emberekre is figyeltek

  •  
  •  
  •  

A múlt héten befejeződött felújítás eredményeként biztonságosan lehet közlekedni a Fóti úton autóval, kerékpárral és gyalogosan egyaránt. Ezt Halász Ferenc, a Magyar Kerékpárosklub Észak-Pesti Szervezetének tagja jelentette ki az Újpesti Naplónak. Ráadásul az új kerékpársáv szinte ingyen volt.

Elégedettek az újpesti biciklisták a frissen öntött, új Fóti úttal. A Szilágyi úttól a most felújított Fóti úton keresztül kis híján a Váci útig el tudnak kerekezni kerékpársávban, már csak néhány helyen hiányzik a felfestés. A Fóti út mindkét oldalán kerékpársávot alakítottak ki a Megyeri út és a Szilágyi út közötti két kilométeres szakaszon.

– Mindenkinek meg lett a helye az úton, el lehet férni egymás mellett, látjuk egymást, így biztonságosan tudunk közlekedni, még ha esetleg első látásra nem is így tűnik. A Magyar Kerékpárosklub ezért javasolta ezt a megoldást a járdán kialakított kerékpárúttal szemben. Ráadásul ez egy nagyon olcsó módszer, hiszen csak másképpen kellett felfesteni az útburkolati jeleket – mondta el az Újpesti Naplónak Halász Ferenc, az MK Észak-Pesti Szervezetének tagja.

A kerékpárúton azért még akad némi toldozgatnivaló, hisz a Baross utcától a Megyeri útig hiányzik a kerékpáros nyom illetve a Megyeri út és a Váci út között sincs felfestve a kerékpársáv. Az utóbbi szakaszon most nem volt felújítás.

– Ugyanolyan jó lett a Fóti út, mint a Kiskörút, annyi különbséggel, hogy ott a klub kérésére vékonyabb rétegben festették fel a piktogramokat. A Fóti útra a vastagabb festék került, ami igaz, hogy később kopik le, viszont a bicikli döcög rajta- magyarázta az újpesti kerékpáros.

Vakvezető sáv a járdákon

A felújított Fóti úti járdán vezető sávot is kialakítottak, amelynek segítségével a vak emberek biztonságosan tudnak áthaladni a kereszteződéseken.

– A lesüllyesztett járdaszélek megkönnyítik a mozgássérültek haladását, de veszélyesek a vak embereknek, akik ezekről akadálytalanul kiléphetnek az úttestre. Ezek a járda szélén elhelyezett diagonálisan pöttyös, fehér kockák viszont figyelmeztetik a vak embereket, hogy vége van a gyalogos területnek. Budapesten összesen negyvenezer vak ember él, a legtöbben Zuglóban és a XIII. kerületben laknak, de Újpesten is sokan hasznát veszik majd a vezető sávnak – mondta el az Újpesti Naplónak Kroll Zsuzsanna, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érdekvédelmi vezetője.

T.T.