A bíróság épülete

  •  
  •  
  •  

Sorozatunkban egykori újpesti városképeket, utcarészleteket szembesítünk a mával

Az újpesti Királyi Járásbíróságot (Tavasz u. 21.) az igazságügy-miniszter rendeletére 1899-ben állították fel, s 1900-ban az újonnan felavatott városháza épületében kapott helyet. Már javában folytak ugyanis a városháza építési munkálatai, amikor a vármegye alispánja tudatta, hogy Újpesten felállítják a járásbíróságot, mivel a lakosságnak korábban Pestre vagy Vácra kellett utaznia peres ügyeik intézésekor. Hamarosan megszületett a döntés, hogy a Királyi Járásbíróságot a községházán helyezik el, s ezért létesült például börtön is az épületben. A járásbíróság önálló épületbe csak 1908-ban költözött, amikor a Tavasz és Erzsébet utca sarkán elkészült a Jablonszky Ferenc által tervezett épületegyüttes. Az emeletes épületben helyezték el a tárgyalótermeket és a többi irodahelyiséget, az Erzsébet utcára néző földszintes házban pedig a fogdát és a fogházőr lakását. Archív felvételünk az 1910-es évek elején készült.

A járásbíróság első elnöke dr. Cserba Ferenc volt. Az épület több mint száz év elteltével a mai napig eredeti funkcióját tölti be, a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság és Ügyészség működik benne. Az épület stílusa szecessziós, főhomlokzata szimmetrikus, amelyen nyerstéglával burkolt falszakaszok és vakolt felületek váltakoznak. Lábazata rusztikus kőburkolat. Legutóbbi felújítására 2010-ben került sor, és időközben kiegészült az ügyészség új épületével is. Falán 2011-ben avatták fel az Újpesti Közművelődési Kör kezdeményezésére dr. Plósz Sándor jogásznak, Újpest díszpolgárának (1901) az emléktábláját, akire így is tisztelettel emlékezik az utókor, mert igazságügyi miniszterként szerepe volt az újpesti járásbíróság megszervezésében. (Forrás: Iványi János és Iványiné Konrád Gizella.) 

A rovat tanácsadó szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténészek. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály. Sorozatunkat kövesse a www.facebook.com/ujpest. kaposztasmegyer oldalon is! 

B.K.