A biztonságérzetet növeli

  •  
  •  
  •  

Alig több mint két hét alatt három újpesti, időseknek fenntartott intézményben tartottak ismertető előadásokat az uniós forrásból megvalósuló Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten elnevezésű projekt keretén belül.

 Az egyik kiemelt korcsoport az időseké, akiknek október utolsó napján tartottak először ilyen tájékoztatót a Baross utcában. A rákövetkező héten a Király utcai Bársonyszív Idősek Klubjában volt áldozatsegítő ismertető, ahol Nagy István alpolgármester azt mondta, hogy az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az Újpesten élő idősek biztonságérzetének növelésére. Ezen az alkalmon egyébként többen is megnyíltak, és elmondtak egy-egy velük megtörtént esetet.

November 13-án a Tungsram utcában az Őszi Fény Integrált Gondozási Központban hasonló érdeklődéssel fogadták az előadást. A hallgatóságban pedig akadt olyan, akitől az unokája nevében próbáltak pénzt kicsalni, ám a nagymama felismerte, hogy a telefonáló hangja nem hasonlít az unokáéra, arról nem is beszélve, hogy az teljesen másképp szólítja őt.

Az ismertetők célja pont az, hogy – a fenti esethez hasonlóan – egyre kevesebben legyenek hasonló vagy éppen erőszakos cselekmények áldozatai, illetve ha már valakivel megtörtént ilyesmi, megfelelő segítséghez jusson.

Végül, de nem utolsósorban egy-egy “találkozón” akár az is feltárható, ha valaki nem tudta feldolgozni a vele korábban történteket; az ilyen helyzetben lévők a projekt részeként mentálhigiénés tanácsadást kaphatnak.

Az áldozattá válás szempontjából az időseken kívül a másik leginkább érintett korosztály a 10-18 év közöttieké, akiknek (és huszonöt tantestület) számára iskolákban tartanak előadásokat.