A BKV buszparkja “elszomorító állapotban” van

  •  
  •  
  •  

A Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja üdvözölte, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új, szolgáltatói autóbuszokat állít forgalomba. A frakció egyúttal jelezte: folytatni kívánja a buszpark cseréjét. Németh Zoltán fővárosi frakcióvezető és Wintermantel Zsolt fővárosi képviselő, közlekedési tanácsnok szerdán azt közölte az MTI-vel: a képviselőcsoport programjának megfelelően elkötelezett a budapesti autóbuszpark megújítása iránt.

Úgy vélik: a BKV buszparkja “elszomorító állapotban” van, 23-27 éves elöregedett járművek százai közlekednek Budapesten. Ezek környezetszennyezők, naponta tömegével romlanak el, és az időseknek, mozgásukban korlátozottaknak sem nyújtanak akadálymentes szolgáltatást.

A Fidesz-KDNP-s politikusok felidézték, hogy az előző szocialista-szabad demokrata városvezetés 2006 és 2010 között egyetlen új buszt sem rendelt és egyetlen alacsony padlóst sem állított forgalomba. Budapest “szégyenben maradt”, mára nemcsak a nyugati nagyvárosok vagy Varsó és Prága, hanem Bukarest és Ljubljana is megelőzte az öreg buszok cseréjében, sőt Debrecenben is kizárólag új járművek közlekednek – olvasható a közleményben.

Németh Zoltán és Wintermantel Zsolt álláspontja szerint a szocialisták még most is azon “mesterkednek”, hogy miként hiúsíthatnák meg az új buszok forgalomba állítását. Az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének “luxusjárművekre” vonatkozó megjegyzése kapcsán úgy vélték: Horváth Csaba a nyugati nagyvárosok mellett a román, a lengyel, a cseh vagy épp a szlovén fővárosban megszokott minőségű buszokat sajnálja a budapesti utasoktól.

Bírálták, hogy a busztender kapcsán egyes politikai ellenfeleik mindent elkövettek és elkövetnek, hogy “a régi, füstokádó csotrogányok” maradjanak forgalomban továbbra is, csak azért, hogy a 2010 előtti, sikertelen időkhöz képest ne legyen változás.

Hozzátették, hogy a Fidesz-KDNP elkötelezett a budapesti tömegközlekedés megújítása mellett, és programjuk következetes végrehajtását, a buszpark cseréjét folytatni kívánják.

A Budapesti Közlekedési Központ kedden jelentette be hivatalosan, hogy a VT-Transman nyerte a BKV-val közösen kiírt busztendert, a 150 darab Mercedes Citaro jövő júliusig érkezhet meg Budapestre. A Fővárosi Közgyűlés hétfőn a központ és a BKV igazgatóságaira bízta, hogy eredményt hirdet-e a tenderen.