A BME próbavizsga előnyei diákszemmel

  •  
  •  
  •  

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája 10/C osztályos tanulója vagyok.
Amikor idejöttem a 9. előkészítő osztályba, elsősorban angol tanóráim voltak, mivel két tanítási nyelvű osztályba járok, így nagyon fontosnak tartják tanáraink, szüleink, illetve tartjuk mi is, diákok, hogy legyen nyelvvizsgánk.

Osztályfőnökömnek, egyben angoltanáromnak, Sebőkné Szabó Emőkének hála, lehetőségem volt már az előkészítő évében, decemberben elmenni BME próbavizsgára, így megtudhattam, milyen szinten is vagyok pontosan angolból. Majd a próbavizsga után a tanárnő megbeszélte velem a vizsga eredményét, felhívta a figyelmemet azokra a hibákra, illetve nyelvtani hiányosságokra, amelyeknek megtanulása szükséges volt a sikeres nyelvvizsgához. Típusfeladatokat csinálhattam, így készülve a tényleges nyelvvizsgára tavasszal.
Amikor elérkezett az igazi, éles nyelvvizsga, már egyáltalán nem ütköztem problémába, teljesen könnyeden csináltam végig a szóbelit, majd az írásbelit, és sikerült is a középfokú nyelvvizsgám, ráadásul nagyon magas százalékkal, amire külön büszke voltam.

Nyár végén, augusztus utolsó hetében iskolánk mindig szervez nyelvi tábort, így, mint minden évben, akkor is jelentkeztem, és már ott elkezdhettem készülni a felsőfokú nyelvvizsgára, annak nehezebb feladataira, több szóbeli témájára és hallott szövegértési feladataira. Egész tanévben foglalkoztam a felsőfokú vizsgával, osztályfőnököm, Sebők tanárnő rendszeresen hozott nekem BME-s feladatsorokat, szóbeli témákat gyakoroltam vele és felmondtam azokat. Majd jött az az évi próbavizsga, megbeszéltük a tanárnővel, hogy kipróbálom, megmérettetem a tudásomat felsőfokon is. Sajnos ekkor még nem sikerült átmennem a próbavizsgán, de érezhettem, hogy ez pontosan milyen is, mennyivel nehezebb a középfokúnál, és már tudtam mire számítsak majd. Sok nehézségbeli különbség van a két szint között, és erre ott a próbavizsgán jöttem rá igazán, amikor láttam, hogy ez mennyire nehéz. De nagy előny, hogy nem a tényleges vizsgán buktam meg, így nem ért akkora csalódás, csak megmutatta a próbavizsga, mivel foglakozzak többet, és nem mellékesen ingyenes volt. Így továbbra is a megszokott ütemmel készültem, és tavasszal sikerült is a felsőfokú nyelvvizsgám élesben, jóval nehezebb ugyan, mint a középfokú, de szükség is volt a sok készülésre, próbavizsgára, és mint látszik, megérte.

Összességében, hasznosak a próbavizsgák. Vizsgahelyzetet szimulálnak, így felkészítve arra, amivel ilyen korban még jóformán nem is találkoztunk, és képet alkot a nyelvtudásunkról, ami alapján el tudjuk dönteni, merre tovább. Köszönöm, hogy mi, UMSZKI-s diákok élhetünk ezzel a lehetőséggel.

Karácsony Xavér 10.C