A bográcsozók és sportolók napja

  •  
  •  
  •  

Újpesten jól megfér együtt a sport, a mozgás és a gasztronómia, ezt „szezonális” jelleggel is bizonyítjuk. Az önkormányzat őszi sportnapján, a testmozgással együtt, főszerepet kapott a szakácsművészet is.

A Tábor utcai pályán korán reggel már messziről látható füstjeleket adtak le az érkezőknek: erre, erre tessék! – gomolyogtak a füstjelek. Mint kiderült, a harmatos fűben, derengő napsütésben már jóval 7 óra előtt a főzőverseny csapatai tárták ki először a Tábor utcai sportpálya kapuját. Nem voltak kevesen, hatvan bográcsállás kelt el a felhívás alapján, ahol vaddisznóétkeket készítettek. 

Összeszokott baráti társaságok, főzős csapatok kapták meg a szervezőktől korán reggel a kiporciózott hozzávalókat, amelyeket, saját receptjük szerint kiegészítve tettek  a bográcsba. A szakácsokkal egy időben a tűzrakók is serénykednek, hiszen ez is egy külön szakma, nem mindegy például, milyen elrendezésben kerül a tűzifa a bogrács alá, s mekkora legyen a láng. A főzők olykor komótosan készülődtek, előbb megreggeliztek, majd egyre serényebben nekiláttak a hús aprításának és ízesítésének. A csapatok mindegyike 2-2 kilogramm vaddisznóhúst kapott. Hogy ebből mi sül ki, azaz mi fő majd több órán át, saját maguk dönthettek. Kérhettek 1 kilogramm babot, vagy 2 kilónyi burgonyát, vagy 1 fej káposztát.

Sport és kézműveskedés

Az idő elmúltával ugyan egyre inkább elveszítettük a napot a szemünk elől, de benépesült a pálya. A Wintermantel Zsolt polgármester fővédnökletével zajló, hagyományos őszi sportpartyn volt kispályás labdarúgás, a lányok által favorizált parkröplabda, mókás buborékfoci, és jött az Újpest Bulldogs Amerikai Futball Club is. Mindazok, akik felmásztak a Big Wall mászófalára, belátták az egész terepet. A gyerekeket lufibohóc és kreatív kézműves-foglalkozás is lekötötte a mozgás mellett, számukra az Újpesti Kulturális Központ sátra nyújtott szórakozást és mi tagadás menedéket is, mert idővel szemerkélni kezdett eső. Hiába „mondott” a meteorológia már ragyogó időt, az őszi sportpartyhoz őszies idő dukált.

Kismamák és harcművészek 

A nap folyamán harcművészeti bemutatók is lekötötték a közönséget, a Kono Karate Klub, a Fekete Mamba Sportegyesület, a Torony Sportegyesület, továbbá az UTE Karate és Taekwondo Szakosztálya nemcsak a harcművészet szépségeibe avatta be az érdeklődőket, hanem minden bizonnyal újabb beiratkozókat is szerzett. Már délelőtt bemutatkoztak a Fuss! Babakocsival újpesti csoport, a mely kimondottan kisgyermekes anyukákat vár soraiba egy kis mozgásra. Természetesen a kisbabákkal, hiszen a trénerük, Olívia szerint a kicsik 8 hónapos korától bátran elkezdhetik a szabadtéri testmozgást az anyukák.(Reméljük, hogy a pályán tüsténkedő kismamák megjegyezték a címet.) A Sportparty ebédidejében a Starlight táncosaival bulizhattunk.

A sportokban jelentkezők pontokat gyűjthetek, amelyeket ajándékra válthattak be a sportboltban. S nem hiányozhatott a rendezvényről az Újpest Márkabolt sátra sem, ahol Újpest-emblémás pólókat, egyéb ruhaneműket, aprók ajándéktárgyakat lehetett vásárolni vásárfiaként. 

Érmek, oklevelek, emlékek

Az időnként eleredő eső azonban senkit nem kergetett haza záróra előtt, az eredményhirdetésen kiosztott érmeknek, okleveleknek mindenki örült, s a sporteredmények mellett őszinte csodálattal illették a férfiakból alakult gasztro-zsűrit, akik egyáltalán be merték vállalni, hogy hatvan tányér vaddisznó étket úgy kóstoljanak meg, hogy az ízekből és az ételek külleméből a végén a sorrendet is megállapítsák.

Egyöntetű vélemény: jó mulatság volt, jöhet a tavaszi Sportparty!  S még ma levezetőnek, nyújtásnak, az esti Újpest FC-Dunaújváros mérkőzés a stadionban, vagy a televízió készülékek előtt. Egy biztos, álomba ringatni nem kell ma a résztvevőket. 

B.K.

Eredmények

Felnőtt kispályás labdarúgás:

I. helyezett: Csabagyöngye
II. helyezett: Szűcs Sándor Iskola 
III. helyezett: UMSZKI

Parkröplabda:

I. helyezett: Károlyi István Iskola
II. helyezett: Cápák
III. helyezett: Krumplipucolók

Főzőverseny:

I. helyezett: Újpesti Cserkészek
II. helyezett: Gönczy- csapat
III. helyezett: Vidám erdősoriak

Különdíjban részesültek a Csibészek, a Lakkozó óvoda és a Városgondnokság csapatai.

Az érmeket és okleveleket Wintermantel Zsolt polgármester adta át.