A budapesti taxik fele fennakadt az ellenőrzésen

  •  
  •  
  •  

A BKK ellenőrei csaknem 1700 esetben vizsgáltak taxisokat próbautazás során, s elkeserítő adat született: minden másodikban akadt szabálytalanság.

A Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként eljáró Budapesti Közlekedési Központ (BKK) taxiellenőrei két hónap alatt összesen 845 taxi minősítő ellenőrzését végezték el – ezt amolyan előzetes vizsgálatként kérik a taxitársaságok autóikra. Ebben az esetben a jármű külső és műszaki jellemzőit, a klímát, a bankkártya-elfogadást, a műszaki megfelelőséget ellenőrizik. Ezek során csupán 593 jármű felelt meg az előírásoknak, 249 esetben hiánypótlásra, javításra volt, illetve van szükség, míg 3 kocsi esetében véglegesen elutasították a kérelmet, azok javíthatatlanul alkalmatlanok voltak taxizásra – állítja a BKK.

Ami a fogyasztók számára fontosabb és szomorúbb lehet, hogy az ellenőrök összesen közel 1700 próbautazásos taxiellenőrzést is végeztek a városban, és sajnos közel minden második esetben találtak valamilyen szabálytalanságot, leggyakrabban a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, illetve az előírtnál drágábban fuvarozást “jegyezték föl”. A szabálytalan taxisok engedélyeinek bevonására a BKK intézkedett.

A taxik ellenőrzését elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros taxiállomásai vagy frekventált helyei közelében végezték – mutatnak rá –, és figyelembe vették azokat az utaspanaszokat is, amelyekben a megkárosított utasok az indulási helyüket megjelölve kérték a túlzottan magasnak tartott fuvardíj kivizsgálását.

A taxitársaságokat is mérlegre tették. A vizsgálat során az ellenőrzés kiterjed/kiterjedt a szolgáltató pénzügyi megfelelőségére, az infokommunikációs eszközeire vonatkozó műszaki előírások teljesítésére, diszpécseralkalmazásának megfelelőségére, valamint védjegyoltalom alatt álló szabadjelző jóváhagyására.

Budapesten korábban 21 fuvarszervező társaság tevékenykedett, amelyek közül 13 társaság kérelmezte előzetes minősítését. Ebből október 31-ig tíz társaság minősítése volt sikeres, és kapta meg előzetes hozzájárulást. Ezek között van a Főtaxi, a Taxi Plus, a Reklámtaxi, az RT5 Taxi Holding Kft, a Taxi4, a City Taxi, Centrum Taxi, a 6X6 Taxi, a Taxi-2000000 és a Tele 5 Taxi.

Ezenfelül két társaság minősítése folyamatban van, miután őket a BKK hiánypótlásra szólította fel. Egy cég pedig nem tett eleget a hiánypótlásra szóló felszólításnak, ezért előzetes minősítést nem kapott.

(nol)