A budapestiek mondhatnak véleményt a Nagykörút jövőjéről

  •  
  •  
  •  

A budapestiek véleményét várja a főváros vezetése arról, hogy milyennek szeretnék Budapest nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően értékes városépítészeti téregyüttesét, a Nagykörutat.

Az online kérdőívet november 11-ig lehet kitölteni. A válaszok alapján alakítják ki a Nagykörút megújítására vonatkozó koncepciót, és a tervezés későbbi fázisában – 2021 elején – a konkrét elképzelésekről is elmondhatják majd a budapestiek a véleményüket.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a Nagykörút fejlesztése túlmutat a közlekedési problémákon, ezért a Főváros komplex megújításban gondolkodik, melynek célja „a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető és élettel teli körút kialakítása”.

Budapest vezetése azt szeretné, hogy a Körúton egyszerre legyen jó „lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy épp boltot üzemeltetni”. Céljuk, hogy a tervezés a szakmai és civil szervezetek és az érintettek folyamatos bevonásával és tájékoztatásával valósuljon meg. A tervezési folyamat 2020 őszén indul és 2021 tavasz végére készül el a koncepció, amely megalapozza a fejlesztési munkákat.

A projektet a közlemény szerint az teszi indokolttá, hogy mára „a Nagykörút régi fénye megkopott”. Rámutatnak: az üzletek vásárlóerejét a körúti plázák szívták el, ezért sok üzlethelyiség áll üresen. Az autóforgalom okozta zaj- és levegőszennyezés miatt a Nagykörút élhetetlenné vált, a közterületek és a patinás épületek megújítása elmaradt, ami miatt az ingatlanok piaci értéke csökkent. A levegőszennyezés és a szűkülő élettér miatt a körúti fák állapota is folyamatosan romlik.

A szakmai és civil szervezetekkel közös workshop sorozat indul, amelynek célja, hogy „a tervezési folyamat konstruktív szakmai párbeszéd, ötletelés és vita mentén új ötletekkel és impulzusokkal gazdagodjon”.  A szakmai workshopokon való részvételre november 20-ig lehet jelentkezni.

A Nagykörúttal kapcsolatos történetek és érdekességek mellett a tervezési folyamatról, a kérdőívekről és a workshopokról itt lehet bővebben olvasni.

, , , ,