•  
  •  
  •  

Örülünk a tavaszi napsütésnek, az új évszak hírnökeinek. Vajon autónkat is állítsuk át tavaszi üzemmódra? Megkezdhetjük-e például a téli gumi lecserélését? A válaszért a Magyar Autóklubban jártunk

– Milyen feladatokat vegyünk sorra és mikor?
– Amíg a napi átlaghőmérséklet a bűvös 7 Celsius fok alatt marad, ne cseréljük le a téli abroncsot – ajánlja Pintér József, a közlekedésbiztonsági üzletág igazgatója. – A jó idő beköszöntével megnövekszik a kerékpáros és a gyalogos forgalom. Az utakon, egyes kanyarokban, vízátfolyások keletkezhetnek. A korai sötétedésre még számítanunk kell, a „látni és látszani” elvét nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A téli pihenőről sokan most veszik elő autójukat, motorkerékpárjukat. Mindig ellenőrizni kell, hogy  kifogástalan-e a jármű  műszaki állapota. A nagy hőmérsékletingadozás szervezetünkre is hat, csökken a koncentráció, lassulnak a reflexek.  „Fejben” tehát mindenképpen készüljünk a tavaszra.

– Mire ügyeljünk még tavasz váróban?
– Tapasztaljuk, hogy kora tavasszal alacsonyan jár a Nap, a napsugarak beesési szöge nehezíti az autóvezető tájékozódását. Megsokszorozódnak ilyenkor a ráfutásos balesetek. Ügyeljünk a követési távolság betartására. Nagyon sokan maguk látnak hozzá az autó nagytakarításának, lemosásának, csinosításának.  Akár házilagosan, vagy autómosóban távolítjuk el autónkról a tél külsőleg is látható nyomait, emlékeztetőül lapozzuk fel a jármű szervizkönyvét is. A kötelezően előírtak mellett a tavaszi műszaki átvizsgálást se felejtsük ki a tennivalókból! 

B.K.