A cél: tisztaság, rend, közbiztonság

  •  
  •  
  •  

Előző lapszámunkban már írtunk a nemrég megalakult Újpesti Közterület-felügyeletről. A szervezet egyelőre 10 fővel van jelen az újpesti utcákon, és a legfontosabb, legjellemzőbb problémákat – szemetelést, játszótéri dohányzást, rongálást, közterületi szeszesital-fogyasztást – próbálják megakadályozni. Megkérdeztünk néhány újpestit és a kerületben dolgozót, mit szólnak a felügyelet megalakulásához, és milyen jellemző problémákat tapasztalnak a kerületben, melyek sürgős megoldásra várnak.

Csernai Anikó egy kisbolt eladójaként elsősorban a biztonságra hívta fel a figyelmet.
– Nagyon örülök a közterület-felügyelet megalakulásának, mert évek óta harcolok a közbiztonságért. Én nem Újpesten élek, de mivel három éve a kerületben dolgozom, számos pozitív és negatív tapasztalatot szereztem már. Nem egyszer előfordul, hogy a nálunk vásárolt alkoholt a vásárlók a bolt előtt fogyasztják el, ami nemcsak nekünk, a többi vásárlónak is kellemetlen, és elriasztja őket. Hiába kértük egyszer, kétszer, háromszor az ilyen vevőket, hogy máshol fogyasszák el az innivalót, nem történt semmi, így szólnunk kellett a rendőröknek. Azóta gyakrabban látunk erre járőröző rendőrautót, és némileg rendeződött is a helyzet. Három évvel ezelőtt még a drogok is megjelentek. Szerencsére ez már nem jellemző, de az ittas emberek sajnos még gondot okoznak. Szerencsére a taxiállomás és az itt parkoló taxisok valamennyire megvédenek bennünket, de ez nem az ő feladatuk volna. Úgy gondolom, a megoldás a rendszeresebb ellenőrzésben és a szigorúbb büntetésben rejlik; bízom benne, hogy a közterület-felügyelet munkájával a rend és a nyugalom kerül előtérbe Újpesten.
 
Menyhárt István a környezetszennyezésben látja az egyik fő problémát.
– 34 éve élek a kerületben. Mostanra a legnagyobb probléma számomra a „csövesek” utcai élete, és a piszok lett. A rendőrség nem tud minden szemetelésre, kutyapiszokra, randalírozásra odafigyelni, ezért örülök, hogy az önkormányzat létrehozta a közterület-felügyeletet. Több ellenőrzésre, több járőrre volna szükség, hogy nemcsak tetten érjék a szemetelőket és a hangoskodókat, hanem meg is lehessen akadályozni a közterületek biztonsága, szépsége ellen elkövetett szabálysértéseket. Én magam itt, a lakótelepen élek, nem messze szépen felújított játszóterek, parkok és kőburkolatok vannak, de ott már most lehetne szedegetni a szemetet. Nemcsak a felügyeletnek, vagy a rendőrségnek kell erre odafigyelni, hanem a lakók is felelnek azért, hogy a szép tiszta környezet megmaradjon. Hiába a rendszeres járőrözés, a büntetés, ha a lakók nem óvják a környezetüket. Mindenki a biztonságot, a tisztaságot, és a nyugodt, szép környezetet igényli; remélem, ez hamarosan tényleg megvalósul.
 
Támcsu Németh Csilla egy gyönyörű 7 hónapos kisfiú édesanyja, aki természetesen „babaszemmel” figyeli a környezetét.
– Sokáig a XIII. kerületben laktunk albérletben, de vidéken nőttünk fel; ott azért még másképp állnak a lakók a saját környezetükhöz, hiszen magukénak érzik azt. A városban sajnos gyakran fennáll az a veszély, hogy nem óvják, féltik a lakók a környezetet, hiszen szinte csak aludni járnak haza. Itt, ha egy szemét véletlenül a kuka mellé hullik le, ott is marad… Sétálgatás közben sajnos gyakran találkozunk ittas emberrel, sőt, tapasztaltam szörnyű dolgokat is, egy részeg férfi egyszer a házunk előtt végezte el a dolgát. Az egyik kedvenc pihenőhelyünk, egy pad, amit nemrég újítottak fel, már „fel van díszítve” mindenféle rajzzal, firkával, teljesen tönkretették. Szintén a séták közben tapasztaltam, hogy néhány autós olyan utcákban közlekedik, vagy parkol le, ahol amúgy nem volna szabad. Jó volna, ha a parkokat is megőriznénk szép, egészséges állapotában, üres üvegek, cigarettacsikk- és kutyapiszok-mentesen, hiszen itt a lakótelepen szinte az az egyetlen zöld terület. Mi kismamák nem szólunk sem az ittas, sem a hangoskodó, sem a másokat zavaró emberekre, ezért nagyon örülök annak, hogy létesült egy olyan szervezet, ami ezekre a problémákra is oda tud figyelni, és esetlegesen intézkedni is tud. Remélem, a kisfiam már biztonságos, tiszta környezetben fog felnőni.