A cseresznye a fiatalság és a megújulás jelképe

  •  
  •  
  •  

A cseresznyevirágzás a tavaszt köszönti. Itt a nyár, a meleg érzését a piros színű gyümölcsök reprezentálják.

 A cseresznye lédús, édes gyümölcs, magas élettani értékekkel. 100 g cseresznyében 65-70 kcal, 0,9 g fehérje, 1,3 g rost, 13 g szénhidrát, 10-15 mg C-vitamin van. Jelentős mennyiségű vasat, niacint, ribofl avint, biotint, pantotensavat, folsavat tartalmaz. A sok vitamin és ásványi anyagainak révén hozzájárul a fogak és a csontok fejlődéséhez,

a szervezet sav-bázis egyensúlyának megtartásához. Értékes karotonoidokat tartalmaz, mint a béta-karotin, lutein, zeaxantin. Hatásos fájdalom- és gyulladáscsökkentő, az ízületi panaszokra is kedvezően hat. Összetevőinek köszönhetően tisztító hatású a húgy-, az ivar- és az emésztőszervre, és székrekedésre is jó a magas rosttartalma végett. Savtartalma miatt jó hatású lehet vesekő esetén. Idegnyugtató, bőrtisztító, a hormontermelést optimalizálja.
Már napi 25 dkg cseresznye vértisztító hatású, csökkenti a vér húgysavtartalmát. Legjobb, ha evés előtt fogyasztjuk, gyorsan emészthető. A cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a cukortartalom nagy része cellulóz. A tavaszi egy hónapos fogyókúra kedvelt gyümölcse a cseresznye. Remekül tisztít napi 1,5 kg cseresznye és sok folyadék fogyasztása hetenként háromszor. A tápanyagokkal feltöltődik a szervezet, nem leszünk fáradtak.
A cseresznyét fogyaszthatjuk nyersen, így a legértékesebb, de főzhetünk levest, mártást, kompótot belőle. Nem hiányozhat a nyári gyümölcsös ételekből, süteményekből. Kellemes illatával csalogató a cseresznyés rizs- vagy darafelfújt, rétes, pite és linzer.
Szépen díszíthetünk vele desszerteket, tortákat, salátákat. Télen is élvezhetjük fi nom ízét, ha befőzünk lekvárt, dzsemet, befőttet.
Lettner Annamária
dietetikus