•  
  •  
  •  

Sorozatunkban egykori újpesti városképeket, utcarészleteket szembesítünk a mával.

Az István út 12. számú házat ábrázoló archív képünk az 1950–1960-as évek idején készült.

Bár a kezdeti híradások 1927 nyarán még az első négyemeletes bérház születéséről szóltak, egy évvel később mégis háromemeletesként valósult meg. A városháza szomszédságában emelt Cyklop-házi bérpalota a húszas évek Újpestjének modern nagyvárosi arculatát idézi a mai József Attila utca–István út–Szent István tér által határolt tömbben. Kivitelezését a Cyklop Építési Rt. végezte, amelynek újpesti fiókja várta új bérlőinek, lakóinak jelentkezését. Eredetileg 16 üzlethelyiséggel számoltak; egyúttal harminc, 3-4 szobás lakás készült el 1928 nyarára.

Üzlethelyiségeinek egyik leghíresebb bérlője Antal S. József hentesmester volt, aki húsboltot nyitott az István út térhez közel eső földszintjén. Az üzlet profilja e helyiségben az államosítást és a rendszerváltást követően is megmaradt, mintegy 84 éven át működött.  Hagyományos üzletként a gombos-rövidárus boltja, a Harangvirág cukrászda, a Bodánszky-optika jelenti a változatlanságot, s itt talált üzlethelyiségre a patinás Tizian fotó.

Az épület melletti térhez tartozó autóparkoló 1987 elejéig maradt meg, ezt követően ideiglenes villamosmegállóként szolgált az év végéig. Járdává alakítását az Árpád úti villamossínek felszedésével kinyert betonpanel elemek idehelyezése biztosította. 1990 decemberétől e helyen áll meg a Keleti pályaudvar felé haladó 30-as buszcsalád.
B.K.


A rovat tanácsadó szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténészek. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály. Sorozatunkat kövesse a www.facebook.com/ujpest.kaposztasmegyer oldalon is!