A diadal napját ünnepeljük

  •  
  •  
  •  

A nándorfehérvári diadal 555. évfordulója tiszteletére az országgyűlés július 22-ét emléknappá nyilvánította. Az önkormányzatok és a civil szervezetek méltóképpen emlékeznek meg az évfordulóról.

Július 22-ét, a nándorfehérvári diadal napját idén, július 4-én nemzeti emléknappá nyilvánította az Országgyűlés.

Szegeden Nándorfehérvári Emléknapok címmel rendeznek családi programsorozatot, Egerben a Végvári Vigasságok keretében emlékeznek a nándorfehérvári diadalra. Sárváron a Nádasdy Történelmi Fesztiválon misével, fényfestéssel idézik fel a győzelmet. Keszthelyen, a Helikon parkban a Székely kapunál, Kaposvárott a Pártok Házában tartanak ünnepséget. Pécsett hagyományőrző csoportok harcjátékával emlékeznek a diadalra a Széchenyi téren, a Belvárosi plébániatemplomban és a Barbakán bástyánál.

Budapesten Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet a Duna-ünnepen. A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében közös emlékülést tart a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum. Hunyadi János szobránál és Kapisztrán János szobránál a Budavári Önkormányzat emlékezik. A Hősök teréről pedig kerékpáros és evezős zarándoklat indul Visegrádra.