A díszterem mindenkit elkápráztat

  •  
  •  
  •  

Izgatott diákcsoport várakozott május 15-én a Városháza épülete előtt, hogy kísérőikkel átlépjék a város jelképeként számon tartott épület küszöbét. A Csokonai Vitéz Mihály 12 Évfolyamos Gimnázium diákjai a Kakaózás a polgármesterrel programra érkeztek, az Újpesti Cseriti meghívására.

Tóthné Nyiszteruk Hilda igazgatótól megtudtuk, kiváltképpen a kicsik voltak izgatottak, mert mint mondták, a polgármester bácsival is találkozni fognak. Tagadhatatlan, a kisiskolásoktól a tizedikes tinikig mindenki várta a tanítási órákat követő városházi látogatást. Megadták a módját. A kicsik például ünneplő ruhába öltöztek erre az alkalomra és a nagyobbak is felöltötték a gimnázium kék nyakkendőjét.

Történetek, emléktáblák
A gyerekek Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője kíséretében a város alapításáról, a nagyra becsült elődökről hallottak történeteket, majd a városháza épületének homlokzatát, az utókor elismerését hirdető emléktáblákat csodálták meg. Áhítattal tekintettek a magasba, például a bejárat fölött látható Roland vitéz szobrára.
A csoport a házasságkötő teremben foglalt először helyet, ahol eljátszották, miként is zajlik egy esküvő. A násznép nagy tapssal honorálta a mennyasszony és vőlegény szerepét felvállaló, tanúnak és anyakönyvvezetőnek jelentkező iskolatársakat.

Csigalépcsőn a karzatra
Egy emelettel feljebb a díszterem váltotta ki csodálatukat. A termet először a karzatról tekintették meg, ide sem jut ám fel akárki a csigalépcsőn! Majd helyet foglaltak a padsorokban. A várossá nyilvánítás idejétől több mint száz évet tettek meg, gondolatban. Wintermantel Zsolttal itt találkoztak a látogatás során. Újpest polgármestere éppen akkor csatlakozott a csoporthoz, amikor Szöllősy Marianne a várossá nyilvánítást megelőző időszakról beszélt, amikor a képviselő-testület – a községi törvénynek megfelelően – felerészben a legtöbb egyenes állami adót fizető községi lakosokból, azaz virilistákból állt.

Egy kis közélet
Újpest polgármestere már a jelen korba vezette a gyerekeket, amikor a választási rendszerről szólt. Játékos választásra is sor került. A csoport megtapasztalhatta mi a különbség választás és jelölés között.  Először ugyanis polgármestert választottak. Kiderült, sokan szeretnének vezetővé lenni. Wintermantel Zsolt arra intette a gyerekeket, a négy jelöltből mindenki csak egyetlen egyre szavazzon. A magasba lendülő karok, így a szavazatok alapján a legnépszerűbb, Viktória lett, aki el is foglalta az őt megillető polgármesteri széket a pulpituson.

A jegyző személyére már Viktória tett javaslatot. Jelöltjét, Ibolyát el is fogadták a többiek. Jó jelöltnek bizonyult az alpolgármester személye is, a nagydiák Norbi elsőre megkapta a többség szavazatát. 

A Városháza „titkai”
Az izgalmas percek után Wintermantel Zsolt az épület ama részébe invitálta a csoportot, ahová keveseknek adatik bejárás. Ez a polgármesteri tárgyaló és a dolgozószoba, amely arról is nevezetes, hogy a városháza tervezésekor és építéskor eredetileg a polgármester és családja lakása volt.  A tárgyalóban most Találkozzunk többször! feliratú,  kakaóval teli bögrék és kakaós kalács várta a gyerekeket. Amíg uzsonnáztak Wintermantel Zsolt a Városháza szépségét, a falakon lévő festményeket ajánlotta a figyelmükbe. Személyes hangon szólt arról, ő bizony elfogult az újpesti épülettel, amit az ország legszebb városházájának tart. A dolgozószobájában is körülnézhettek a lurkók.

Lesz miről mesélni!
Távozóban a negyedikes Barna elégedetten nyugtázta a látottakat. Nem csoda, hiszen neki jutott a vőlegény szerep. A menyasszonyt ismerte már az oviból így a ceremónián kívül  a díszterem szépségére is felfigyelt.
Anna, Regina, Dorina szintén a dísztermet tartotta a látogatás csúcsának. Elsősorban annak impozáns mérete miatt. A lányok abban is megegyeztek, a kakaó és a kalács jólesett a sok látnivaló után. Érdemes volt eljönni, lesz mit mesélni otthon.

B.K.