•  
  •  
  •  

Az őszi faültetési programban Újpest Önkormányzata több mint négyszáz facsemetét telepített a közterületeken. A lakótelepen átvezető Deák sétány friss ültetései például a panelházak közötti szakaszt szépítik.

A gondozott növényzet a jó levegő záloga és üde látványt nyújt a városlakóknak. Az önkormányzat ezért is kiemelt figyelmet fordít a fák, növények ápolására. A következő két hétben, idősebb, többek között a lakótelep-építések idején telepített kínai nyárfákat és platánokat vizsgálnak műszerrel városszerte. A speciális eszköz a fa stabilitását, egészségét is vizsgálja.

Rádi Attila alpolgármestertől megtudtuk, az önkormányzat több mint száz idős fát jelölt ki a vizsgálatra. A fák kiválasztása az eddigi tapasztalatok, a korábban észlelt problémák, illetve a területtel kapcsolatos fejlesztési tervek alapján történt.

– Fontos elmondanunk, hogy a vizsgálat a legmodernebb technológián alapszik, mellyel roncsolás mentesen mérhetjük fel a fák állapotát. A vizsgálandó növényre nyolc érzékelőt rögzítenek, majd számítógépes program segítségével a nyolc pont közötti relatív hangterjedési sebesség alapján megrajzolják a fa belső szerkezetét. A korhadt felületeken lassabban terjed a hang, az élettelen részek arányából pedig megállapítható, hogy a fa ellenáll-e egy százhúsz kilométeres széllökésnek – ismerjük meg a vizsgálat módját. – Az állapotfelmérés végeztével pontos ismereteink lesznek a növények állapotát illetően. Az élet és balesetveszély megelőzését szem előtt tartva, amennyiben indokolt, a fa kivágásáról és utánpótlásáról határozunk, ha pedig elegendő, akkor csak a lombkoronáját alakítjuk. Azért választottuk ezt a lehetőséget, mert biztosak akarunk lenni abban, hogy jól döntünk a növény sorsát illetően – tette hozzá az alpolgármester.

M. ORBÁN A.


A munkálatok öt-nyolc munkanapig, főként a Rózsa utcában, a Tulipánkertben és a Széchenyi téren zajlanak, emellett platánokat vizsgálnak a Gyapjúszövő közben, valamint az Árpád út 153. mögötti parkban.