A fesztiválok éve lesz az idei

  •  
  •  
  •  

Az eddigi, már hagyományosnak mondható újpesti rendezvények mellett újakkal is készül az Önkormányzat az idei évre. A célok között szerepel családi nap, tűzugrás, de tehetségkutató és színházi program is. A tervekről Tóth Sándort, az Újpesti Sajtó Kft. ügyvezetőjét, a rendezvények koordinátorát kérdeztük.

– Majális, gyermeknap, Szent Iván éj, tehetségkutató… Ezek csak a tavasz eseményei. Mi minden vár ránk még az idén?
– Nagyon sok és szép tervünk van. A rendezvényekkel többek között az a célunk, hogy erősítsük az „újpestiség” érzését az itt élőkben. Szeretnénk, ha még szorosabb kötődés alakulna ki a helyi közösségek iránt, hogy mindenki érezze: Újpest nemcsak a lakásuk, de az otthonuk is. Ehhez kívánunk hozzájárulni a magunk eszközeivel, a sok ingyenes vagy kedvezményes eseménnyel, ismert és népszerű fellépőkkel. Úgy tervezzük, hogy „rendezvényhullám” söpör majd végig a városrészen, amely május 1-jén, a Majálissal és a jelenleg is zajló fotópályázat díjátadásával kezdődik, majd május 28-án az Újpesti Családi Nappal folytatódik. Június 24.-én lesz Szent Iván éji tűzugrás és szabadtéri színház, illetve június 25.-én újpesti zenekarok versengése is. Hagyományteremtő céllal június első hétvégéjén Folkfesztivált és Táncházat rendezünk a népzene, világzene kedvelőinek. Augusztus végén pedig a hagyományos Városnapok várják a szórakozni vágyókat.

– A Sziget Kft-vel kötött megállapodás jelent-e könnyebbséget?
– Annyiban mindenképpen, hogy a megállapodás egyik pontjában a Sziget Kft vállalta, hogy zsűrivel támogatja az újpesti zenekarok versenyét. A tét nem kicsi, a győztes ugyanis fellépési lehetőséget kap az idei Sziget Fesztiválon.

– Az újpesti zenekarokon kívül milyen ismert fellépőkkel találkozhatnak az érdeklődők?
– Szerencsére Újpesten számos civil illetve iskolai kulturális, művészeti kör tevékenykedik, így az ő megjelenésük mindenképp fontos a rendezvényeken. Emellett a Majálison szinte biztosan fellép majd a Dolly Roll, a Családi napon Curtis, Patai Anna, Brasch Bence, valamint Zoltán Erika és táncosai, a Folk fesztivált pedig a Kormorán fellépése teszi még vonzóbbá. Fontos megemlítenem a helyi és „külsős” színészek szereplését is a Szent Iván éjszakájához köthető színházi, kulturális napon.