A fiatalok fele használ drogokat

  •  
  •  
  •  

Újpesten nem rosszabb a kábítószerhelyzet, mint a többi fővárosi kerületben, szerencsére nincs katasztrófahelyzet. Ezt Pinkóczi József ezredes, az Újpesti Rendőrkapitányság vezetője jelentette ki az Újpesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum csütörtöki ülésén.

-Kerületünkben január elsejétől összesen 97 büntetőeljárás indult kábítószerrel való visszaélés bűntette miatt, 115 személy ellen.  Az elfogottak zöme 20-30 év közötti cannabis-fogyasztó, húsz százalékuk azonban már termeszti is a cannabist: otthon, a lakásban vagy a garázsban. Az egész Európát ellátó vietnámiak is jelen vannak Újpesten, egyiküket öt kilogramm marihuánával fogták el a járőreink néhány hete a Munkásotthon utcában – mondta el a rendőrkapitány. Pinkóczi József ezredes a család szerepét hangsúlyozta a drogmegelőzésben, hisz a fiatalok fele hozzájut a drogokhoz és használja is azokat, aminek jeleit legkönnyebben a közvetlen hozzátartozók ismerhetik fel.
– Tinédzserkori időszaknak hiszik, de nem az. A feszültségüket próbálják oldani ezzel közben óriási kárt okozva maguknak. Be kell vonni a szülőket a prevencióba- hangsúlyozta Pinkóczi József ezredes. A fórum vendége volt Széki Attila Curtis is.
– Nekem a foci és a zene segített, hogy távol tartsam magamtól a kábítószereket, rapperként is arra sarkallom a fiatalokat, hogy találjanak maguknak értelmes elfoglaltságot a kábítószerek helyett- mondta el az Újpesti Naplónak Curtis.

Összefogás a jövőért   
Az Újpesti KEF munkájához több szervezet is csatlakozott a mostani ülésen: a Függetlenített Gyermekvédelmi Munkaközösség, a fővárosi fenntartású középiskolák képviselete, a Baptista Szeretetszolgálat Utcaszolgálata, a XV. kerületi székhelyű Drogoplex Ambulancia, a hajléktalan ellátásban segédkező Twist Olivér Alapítvány valamint az Újpesti Diákszövetség.


 -A Baptista Szeretetszolgálat Utcaszolgálata hetente 500-700 tűt cserél ki az újpesti utcákon. Bár Kőbányán ennél rosszabb a helyzet, hisz ott 1200-2000 fecskendőt is elhasználnak hetente, ezek megdöbbentő adatok- foglalta össze a tanácskozás lényegét Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester, a KEF elnöke.

tt