A Flottilla 160 éves ünnepe

  •  
  •  
  •  

1848. július 25. – ekkor bocsátották dunai útjára a fiatal honvédő sereg részeként az első felelős magyar kormány hadügyminiszteréről elnevezett Mészáros Lázár hadigőzöst – s ettől a naptól számítjuk az újkori magyar hadihajózás történetét is, ami a dunai folyamőr tevékenységét és a szárazföldi erők vízről történő támogatását is megteremtette.

Ahogy a kerület címere is bizonyítja, Újpest és a hajózás kapcsolata rendkívül szoros. Nemcsak a hajógyár és a hajóépítés, és az itt található hadikikötő, hanem a Duna közelsége és az ebből adódó lehetőségek miatt is – így ez az ünnep egy kicsit Újpesté is egyben. A Városházán megtartott állománygyűlés ünnepélyes zászlóbehozatallal kezdődött, majd Hajdu Gábor ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka foglalta össze beszédében a Honvédség és ezen belül a Flottilla gazdag történetét.
 
A hadihajós fegyvernem, mely egykor kimagaslott az európai flottillák közül, a Kiegyezés évében a Dunai Flottilla elnevezést kapta. Egészen a II. világháború végéig rendkívüli szerepet játszott a magyarországi hadihajózásban – ezután viszont a teljes Flottilla hadizsákmány lett, és elkerült az országból. Története 1945 májusában folytatódott Honvéd Hadihajós Dandár néven, egészen 2001 júliusáig, amikor megszűnt, mint önálló szervezeti egység. Ekkor ötvözték a Honvéd Tűzszerész és Aknakutató Zászlóaljból és a Flottillából a ma is működő szervezetet.
 
Az ünnepély során elismerések átadására is sor került. Szilágyi Zsolt őrnagy emléktárgyat, Nádas László főtörzsőrmester és Máté Zsolt szakaszvezető a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, emlékplakettet Danyikó László főhadnagy és Cservölgyi Dániel hadnagy vehetett át. Szintén emléktárgyat adományoztak Kaló Lajos törzsőrmesternek, Hanzelik Tamás szakaszvezetőnek és Várszegi Zsombor szakaszvezetőnek.
 
A zászlóalj támogatásáért, illetve az alakulat és a városrészért végzett munkájáért az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka ajándéktárgyat adományozott Dr. Derce Tamásnak, Újpest polgármesterének és Hajdu Lászlónak, a XV. kerület polgármesterének. Ajándéktárgyat adományoztak Tömböl László altábornagynak, Szöllős Béla nyugállományú alezredesnek, valamint Szalkai Istvánnak, Bánsági Andornak, Portás Csabának, Sztankó Attilának és dr.MargitayBechtAndrásnak.
 
A Magyar Hadihajózásban elért kiemelkedő munkájáért ajándéktárgyat kapott Bozsik Tibor nyugállományú ezredes, Szemerics Antal nyugállományú főtörzszászlós, Kállai László nyugállományú zászlós és Dezsényi Miklósné Major Klára asszony. Lelkiismeretes munkájukért pedig két szakaszvezető, Bátyi Edina és Csordás Zoltán vehette át az elnökség ajándéktárgyait.
 
A Zászlóalj jelentőségét és munkáját Újpest is kiemelte: kerületünk vezetője Hajdu Gábor ezredesnek, Tóth Edmond főtörzsőrmesternek, és Hocza István törzsőrmesternek adta át az elismeréseket.
 
Az alakulat a jeles évforduló kapcsán egy aknamentesítő hajó élethű modelljével is gazdagabb lett, melyet a Csepel-Sziget Középiskolai Modellező Szakosztálya adományozott a szervezetnek.
 
Az évforduló megünneplése az állománygyűlés után ünnepi koszorúzással folytatódott.
A Zászlóalj jelenlegi és egykori tagjai, illetve az önkormányzat képviselői közül Belán Beatrix alpolgármester, és Marsal Géza képviselő is megemlékeztek a hadikikötőben felállított emlékműnél azokról a hősökről, akik életüket áldozták szolgálatteljesítés közben. Tisztelegtek a nemrégiben Afganisztánban elhunyt két tűzszerész előtt is: június 10-én Kovács Gyula posztumusz hadnagy, július 12-én Nemes Krisztián posztumusz őrnagy vesztette életét. A hadikikötőben tartott ünnepség keretében három koszorút dobtak a Duna vizébe, ezzel is emlékezve az elhunyt katonákra. A szokásos látványos ünnepi program, a dunai nyílt nap idén kegyeleti okok miatt maradt el.
 
Az ünnepség szerves részét képezte az a jelenleg is látható két kiállítás, mely a katonai hajózás történetét mutatja be a Császári és Királyi Haditengerészeti Egyesület szervezésében. Az Árpád úti Újpest Galéria, és a Batthyány térnél álló, utolsó dunai tengerjáró „Debrecen” elnevezésű hajó tárlatán augusztus közepéig látható makettek, dokumentumok, fotók, és katonai relikviák a régmúlt és a közelmúlt történelmét idézik fel. Az egyesületet Pajor Tibor újpesti önkormányzati képviselő, valamint Bánsági Andor elnök – aki szintén a kitüntetettek közt szerepelt – képviselték az ünnepségen.