„A Föld gömbölyű, nagy labda…”

  •  
  •  
  •  

Újpest egyik lakótelepén, a Viola Óvoda 8-as csoportjában már harmadik éve, hogy különleges programmal várjuk a tavaszt. Csoportunkban a zöld ünnepek kiemelt szerepet kapnak. Egész heti tevékenységünkkel – a témával kapcsolatos foglalkozásokkal, megfigyelésekkel, kísérletezésekkel – a Föld napját ünnepeltük.

Emlékeinket felidéztük az elmúlt év eseményeiről: kicsi korunk óta ezen a héten a Föld színeivel megegyező pólóban jövünk óvodába, és a Föld napján egy virágpalántával megyünk be a csoportba. Nagy élmény idén is a saját palántánk kiültetése az óvodai kiskertbe, és aztán a gondozása. Minden évben, ahogy növekedünk, egyre érdekesebb játékokat játszunk, megfigyeléseket végzünk, sok-sok élménnyel telnek napjaink.

Így volt ez most is. Készítettünk gilisztafarmot üvegbe, mindenkinek volt feladata az üveg megtöltésével. A gilisztákat megfoghattuk, megfigyeltük, hogyan mozognak, és utánoztuk őket, végül az üvegbe tettük, és besötétítettünk nekik. Pár nap múlva láthattuk a giliszták járatait a földben.
Nagyon érdekes volt.
Szivárványt is varázsoltunk festett kockacukorból és vízből, csodaszép lett, mintha igazi lett volna.
Festettünk szív alakú Földet, szeretetünket kifejezve, majd köré rajzoltuk, hogy mit szeretünk ezen a bolygón.
Alig akartuk elhinni, de merített papírt is készítettünk. Téptünk, áztattunk, turmixoltunk, és végül szitán szárítottuk. Még növényeket is tettünk bele, nagyon szép az ilyen papír.

Az összegyűjtött kupakokból kiválogattuk és kiraktuk a Föld felszínét. Figyeltünk a színekre: az óceánokat kék, a hegyeket barna, a síkságokat zöld, a sivatagokat pedig sárga kupak felragasztásával alakítottuk ki. Nagyon élvezetes munka volt, jól elfáradtunk.

A hét fénypontja pedig az volt, amikor meglátogattuk a Természettudományi Múzeumban A természet sokfélesége és a korallzátonyok élővilága című kiállítást. A bejáratnál a barázdás bálna csontvázát látva még a szánk is tátva maradt, olyan hatalmas volt.

A hét folyamán élőlényekkel, a Földdel, a természettel, a környezetvédelemmel kapcsolatos szójátékokat játszottunk.
Utolsó nap közösen megnéztük a Samy kalandjai című filmet, amely az élővilág védelméről és Földünk megóvásáról szólt.
Az óvó nénik olyan kiállítást szerveztek, amelyen a Földdel kapcsolatos, a szüleinkkel együtt otthon készített alkotásokat állították ki.

A Föld napja alkalmából minden évben meglepetésben részesülnek a gyerekek. Ebben az évben mini üvegbe zárt óvodai földet és homokot vihettünk haza. Kíváncsian várjuk jövőre az újabb meglepetéseket.
A Föld napján az óvoda virágosabbá tételében az 1-es csoport is aktívan részt vett. Egynyári virágpalántákat ültettek virágtartó ládákba. Büszkén hívtak meg minket, és ők is meglátogatták a kiskertünket. Örömmel fedeztük fel, hogy mindkét csoportnál fellelhetőek ugyanolyan virágok. Versenyeztünk, ki tudja a virágok nevét hamarabb elmondani.
Üde színfoltja lett óvodánknak a színes virágkavalkád.

(Putz-Varga Ilona óvodapedagógus
)