A főpolgármester II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el

  •  
  •  
  •  

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel 8 órakor II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

A meteorológiai állapotok a Duna vízgyűjtő területén a 2002-eshez hasonlóak. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott-, és jelenleg is esik az eső a Duna bajorországi, svájci és osztrák vízgyűjtő területén. Ez a jelentős csapadékmennyiség árhullámot okozott a folyón. A már lehullott vízmennyiség bizonyosan megérkezik, és 7 m-nél magasabb vízállást fog generálni Budapest térségében. A további csapadékhullás e vízszint növekedését is okozhatja. A tetőzés a hét második felében várható, 800 cm körüli vízszinttel. A jelenleg rendelkezésre álló előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 cm-es vízállás sem kizárt.
 
Tarlós István főpolgármester összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket. A következő intézkedések születtek:
Közlekedési változások (Budapesti Közlekedési Központ)

Közúti közlekedés:

  • Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt le van zárva a közúti forgalom előtt Pesten az id. Antall József rakpart a Margit híd és a Lánchíd között. Terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasoljuk.
  • Várhatóan szerda hajnaltól – a vízszint emelkedésének függvényében – lezárjuk a budai és pesti alsó rakparti utak további szakaszait is. A pontos lezárásokról folyamatosan tájékoztatást adunk. Az alsó rakpartok közúti zárását követően az autósoknak a közösségi közlekedés igénybe vételét javasoljuk, ennek érdekében járatsűrítéseket is tervezünk. A részletekről a későbbiekben tájékoztatást adunk.
  • A következő napokban, a vízszint emelkedésétől függően, sor kerül az óbudai Királyok útja és a Római-part környékén további utak lezárására is.

Tömegközlekedés:

  • 2013. június 3-ától, hétfőtől a Duna magas vízállása miatt a D11-es és D12-es hajók a Szent Gellért tér kikötőben nem kötnek ki. A D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél. Az eddigi rendelkezésre álló információk alapján a következő egy-két napban két kikötő kivételével mindenhol megállnak a D11-es és a D12-es hajók, ha azonban a víz elönti az alsó rakpartot a hajóközlekedést felfüggesztjük. A későbbiekben tehát hajózási zárlatra is számítani kell.
  •  Amennyiben a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös hév vonalán is életbe léphetnek korlátozások, ezekről folyamatosan tájékoztatást adunk.
  •  A BRFK közlekedésrendészeti intézkedéseként 2013. június 4-én (kedden) 20.00 órától megállási tilalom kerül elrendelésre mindkét oldali alsó rakpart teljes hosszában. Az alsó rakpartok közúti zárását követően az autósoknak a közösségi közlekedés igénybe vételét javasoljuk, ennek érdekében járatsűrítéseket is tervezünk. A részletekről a későbbiekben tájékoztatást adunk.
  •  A közlekedési változások folyamatosan nyomon követhetők a Budapest portálon, az áradás levonulásáig létrehozott bkk.hu/arviz oldalon és a BKK INFO oldalain (bkkinfo.hu).

Fővárosi Csatornázási Zrt.
A fővárosi árvízi védekezést ellátó társaság, a Fővárosi Csatornázási Művek már 33 ponton végzett zárásokat. A vízállásnak megfelelően haladva folytatják a csatornazsilipek és a védvonalakon levő, közlekedés céljára szolgáló ún. árvízi kapuk zárását. A mai napon 7,50 méterig elkészülnek a védekezési munkálatokkal. A figyelőszolgálatot megerősítették. Patak- és gátőrök járják és ellenőrzik a védvonali szakaszokat.
 
Az esetleges – kisebb mértékű – evakuálások lehetőségére az arra illetékesek – Katasztrófavédelem – figyelmét a főpolgármester felhívta.
 
A Főpolgármesteri Hivatal az árvízzel kapcsolatos összes információról tájékoztatást ad a Budapest Portálon.