A Főtér – programhoz kapcsolódóan

  •  
  •  
  •  

A 30 millió forintos kisvállalkozói támogatási alapon túl, dr. Trippon Norbert alpolgármester javaslatára most a Főtér-program kivitelezési munkálataihoz kapcsolódóan kapnak 50%-os bérleti díj kedvezményt az újpesti kiskereskedők. A Gazdasági Bizottság döntése 49 újpesti kisvállalkozót érint.

– Az újpesti kisvállalkozások számtalan családnak nyújtanak munkát és megélhetést. Itthon vannak, személyesen ismerjük őket, ezért ők a legkedvesebbek számunkra. Az újpesti kisvállalkozások és kisvállalkozói kultúra méltán ismert és elismert, amit nekünk is támogatni kell! Az elmúlt évekhez hasonlóan a bérleti díjak befagyasztásán keresztül az idén is megspóroljuk nekik az inflációt, valamint egy 30 millió forintos kisvállalkozói támogatási alapot is létrehoztunk. Új Piac-sétányt építettünk. Az új piac kapu kivitelezési munkálatai is zajlanak, valamint a vásárcsarnok fűtéskorszerűsítésére is félre tettünk 15 millió forintot.
Most a Főtér – program kivitelezési munkálataival összefüggésben nyújtunk a kiskereskedőknek támogatást: a Mády Lajos utca valamint az új piackapu kivitelezési munkálatainak idejére 50%-os bérleti díj kedvezményt biztosítunk számukra. A kedvezmény 49 újpesti kisvállalkozót érint – tudtuk meg az előterjesztőtől.
 
 „Megértették a problémánkat…”
 
Feiner Melinda vállalkozása a Mády Lajos utcában működik. Az utca felújítása átmeneti, de komoly nehézséget okozott számukra:
– Elég rosszul érintett bennünket az utca felújítása, bár tudom, az ideiglenes kellemetlenségeket el kell tudni viselni a cél érdekében, és egy felújítás mindig zajjal, kosszal jár. A munkálatok alatt az emberek nem akartak, vagy nem tudtak bejönni az utcába, ezért érezhetően megcsappant a forgalmunk. Megfogalmaztunk és elküldtünk egy levelet az önkormányzatnak, amit kivizsgáltak, és megértették a problémánkat. Nagyon rugalmasan álltak a kialakult helyzethez, ezt az is bizonyítja, hogy két hónapra, amíg a felújítás tart, 50 %-ot jóváírtak a bérleti díjunkból. Pozitívan és rendkívül megértően állnak hozzánk a városvezetők, a főépítész és az utcán dolgozó munkások is, segítséget adnak a mindennapi kellemetlenségek elviseléséhez, és ahhoz, hogy ezek ellenére is könnyen vészeljük át ezt az átmeneti időszakot.
 
„Szép gesztus volt a kedvezmény…”
 
Juhász Zoltán, a kispiac cukrászdájának tulajdonosa jó és kellemetlen tapasztalatairól is beszámolt:
– Azt gondolom, aki jobban belegondol egy komolyabb felújításba, az rögtön megérti, hogy lehetnek ugyan rövidtávon negatív tapasztalatok – a nehezebb közlekedés, a kellemetlenségek, a zaj –, de a végeredmény pozitív lesz. A kispiac forgalma tavaly június óta esett vissza, úgy érzem, mostanában érkeztünk el a mélyponthoz. Ezt az időszakot használom ki arra, hogy felújítsuk az üzletünket, hiszen a Főtérhez szép, megújult cukrászda is tartozik. Bízom a tervezett programokban, rendezvényekben, amik bizonyára sok embert idevonzanak majd, és remélhetőleg fellendül ismét a forgalmunk. Szép gesztus volt a bérleti díj-kedvezmény az önkormányzat részéről. Elég sokat köszönhetünk a városvezetőknek, hiszen az, hogy nem adósodott el a kerület, azt is eredményezi, hogy régóta nem emeltek bérleti díjat, és ennek köszönhető a jelenlegi bérleti díj kedvezmény is. 
 
„Átérzik a problémáinkat…”
 
Kauker Gábor húsüzletet vezet a kispiacon. Elmondása szerint az utóbbi időszakban körülbelül 60 %-kal esett vissza az üzlet forgalma.
– Ez a tendencia természetesen nemcsak a felújítási munkálatok miatt történt, hanem a válság is közbeszólt, ugyanakkor az is igaz, hogy sok vásárlónknak, különösen az autósoknak nehezebbé vált a piac üzleteinek megközelítése. Az idősebb vevőink megmaradtak, talán azért is, mert ők nem autóval járnak, hanem kisétálnak a piacra, vagy busszal, villamossal jönnek hozzánk. A felújítás nehézséget, de valójában csak átmeneti nehézséget jelent eladónak, vásárlónak egyaránt, el kell fogadni ezt a helyzetet. Remélem, hogy a munkálatok végeztével újra birtokba veszik az emberek a piacot, hiszen bizonyára könnyebb és kellemesebb lesz a közlekedés, vonzó lesz az is, hogy megújult, szép Főtérre és piacra érkezhetnek. A bérleti díj kedvezményt nagyon köszönjük az önkormányzatnak, úgy látom, megértik és átérzik a vállalkozók problémáját. Jól esett mindannyiunknak ez a figyelmesség.