A fővárostól és az egyházaktól kapnak jutalmat az idősotthonok dolgozói

  •  
  •  
  •  

Június végén lesz esedékes a kormány által beígért 500 ezer forintos egyszeri jutalom a járvány elleni védekezés frontvonalában dolgozó egészségügyi dolgozóknak, emlékeztet az Index.

A jutalmazottak köréről csak a napokban kezdtek el érkezni a részletek. Így derült ki, hogy a hazai szociális és idősotthonok dolgozói annak ellenére sem részesülnek az egyszeri juttatásból, hogy a járvány terjedésére vonatkozó adatok bizonyítják:

az ezekben az intézményekben élőket és dolgozókat veszélyeztette leginkább a koronavírus.

Kásler Miklós, az Emmi minisztere azzal magyarázta a döntést, hogy ezek a szakemberek az önkormányzatok, egyházak és vállalkozások fenntartásában lévő intézményekben dolgoznak, így nem tartoznak bele az állami egészségügyi dolgozók körébe.

Az Index kérdésére a két legnagyobb hazai egyház: a katolikus és a református egyház, valamint a Fővárosi Önkormányzat is azt válaszolta, szándékukban áll az állami juttatás helyett saját hatáskörben jutalmazni a fenntartásukban álló intézmények egészségügyi dolgozóit.

„A főváros az összes saját fenntartású idősotthon intézményvezetőjének adott forrást arra, hogy az intézményben dolgozó szociális dolgozókat egyszeri 100 ezer forintos jutalomban részesítse a járványhelyzetben végzett, emberfeletti munkájukért”

– közölte a portállal a Főpolgármesteri Hivatal. Hozzátették, a járvány idején aktív dolgozók intézményvezetői döntés alapján már ebben a hónapban megkapták a nagyjából kétheti bérüknek megfelelő jelentő jutalmat.

Ezen felül pedig az év eleje óta a legalacsonyabb keresetű, és régóta munkaviszonnyal rendelkező dolgozók havonta nagyjából 15 százalékkal magasabb fizetést kapnak, a január elsejétől bevezetett Budapest Pótléknak köszönhetően.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar sajtószolgálata válaszában azt írta: a jutalom az egészségügyi dolgozókra vonatkozik, a szociális otthonok munkatársaira nem.

„A legveszélyeztetettebb korosztállyal, az idősekkel foglalkozó intézményeinkben dolgozóknak köszönettel tartozunk elkötelezett és áldozatos szolgálatukért. Az egyházi fenntartók extra cafeteria juttatással vagy jutalommal is igyekeznek megköszönni munkájukat, ennek módja és mértéke azonban fenntartónként változó”

– fejtették ki.

A Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda azt közölte, fenntartóként lehetőségeihez mérten igyekszenek támogatni a munkatársakat, konkrét összegekről azonban a későbbiekben várható döntés. De abban is bíznak,

„hogy a kormány, ahogyan eddig is tette, a működési támogatáson felül pluszforrást biztosít” az intézményeknek „a többletmunka elismeréseként”.

, , , , , , , , ,