A Fradi lefocizta a pályáról az Újpestet

  •  
  •  
  •  

A Ferencváros magabiztos játékkal sima győzelmet aratott az Újpest ellen az NB I 13. fordulójának csúcsrangadóján.

Kiesési rangadó – akár így is lehetett gondolni a Ferencváros-Újpest derbire, elvégre a 15. fogadta a 13. helyezettet. Mindkét csapat pocsékul kezdte tehát a bajnokságot, és azóta mindkét együttesnél edzőváltás történt, amely valamelyest lendített ugyan a helyzeten, de sem a lilák, sem a zöldek nem tudtak elmozdulni a tabella legalsó fertályából.

Természetesen hatalmas rendőri készülődés előzte meg a mérkőzést, a különmetróval érkező újpestieket kis csoportokban, gondos felügyelet mellett kísérték az Albert Flórián-stadionba, miközben a fradisták a népligeti buszpályaudvar mellől figyelték őket: ilyen körülmények között némi “szóbeli ütésváltásnál” komolyabb konfliktusra nem kerülhetett sor.

A pályán zajló “konfliktus” pedig a Ferencváros helyzetével kezdődött: a 2. percben Martin Klein hagyott ki nagy lehetőséget egy újpesti védelmi hibát követően. Ez utóbbi visszatérő elem volt az első félidőben: a lilák hátsó sora nagyon bizonytalan volt, noha Zoran Szpisljak vezetőedző külön felhívta a figyelmet a mérkőzés előtt, hogy a védekezés lesz a kulcs. A Fradi mégis nagyon könnyen szerzett vezetést a 7. percben: Somalia remekül kényszerítőzött Pölöskeyvel, a visszakapott labdával meglódult a bal szélen, az alapvonal közeléből középre adott, az érkező Pölöskey pedig a hálóba lőtt.

Az Újpest megpróbált magasabb sebességi fokozatba kapcsolni, de mégis a Fradi rúghatott volna újabb gólt: Tajthy rúgott bele Józsiba a tizenhatoson belül, Kassai pedig büntetőt ítélt. A tizenegyest Juha Hakola végezte el, Balajcza azonban ki tudta ütni a labdát! A kis siker némi lendületet adott az Újpestnek, de helyzetekig nem tudott eljutni a vendégcsapat, így sokáig csak gyürkőzés folyt a pályán, de abban is a Fradi volt a jobb: Pölöskey és Somalia is újabb gólt szerezhetett volna.

A 37. percben aztán a brazilnak össze is jött ez: Jovanovic jobbról adott középre, az érkező Somalia pedig mindenkinél hamarabb ért oda a labdához, és a hálóba továbbított. A lefújás előtt még Pölöskey fejesénél Balajczának kellett bravúrral védenie, de több gól nem született. A szünetben tehát magabiztos előnnyel vezetett a Ferencváros.

A második félidőben az Újpest többet birtokolta a labdát, erőltette a támadásokat, de tehetetlennek bizonyult: helyzete jóformán nem is akadt, néhány blokkolt lövést leszámítva. Jova Leventének igen nyugodt napja volt a ferencvárosi kapuban… A 70. percben Liban Abdi is beállt: a támadó hosszú “száműzetés” után tért vissza az első csapatba. A hajrában éppen ő készített első az utolsó gólt: beadását az “ősfradista” Lisztes Krisztián fejelte a hálóba. A Ferencváros tehát magabiztos játékkal, könnyedén győzött, az Újpest pedig idegenben továbbra is reménytelen…

NB I, 13. forduló
Ferencváros-Újpest 3-0
Gól: Pölöskey 7., Somalia 37., Lisztes 92.