„A futás szabadság”

  •  
  •  
  •  

Dr. Csányi Zsolt, az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet kardiológus főorvosa, maga is rendkívül elkötelezett, évekig futotta a maratonokat és a félmaratonokat.

„A futás a rengeteg orvosilag igazolt pozitív élettani hatáson kívül azért jó, mert a legszabadabb sport. Ha van az embernek fél órája, kimehet a Duna-partra, vagy Káposztásmegyerre a Farkas-erdőbe, lefutja a távot, oldja a stresszt és felszabadul. A futás teljesen független a szociális helyzettől, érdeklődési körtől, kortól, nemtől. Akinek két lába van és egészséges, tud futni” – mondja el lapunknak a főorvos, majd hozzáteszi: „Fontos azért, hogy tisztában legyünk pár dologgal, úgymint a jó cipőválasztás, amin nem érdemes spórolni, és a helyválasztás. A beton és a rossz cipő tönkreteheti az ízületeket.”

Dr. Csányi Zsolt felhívja még a figyelmet arra, hogy fokozatosan terheljük magunkat, és hogy a túlsúlyosoknak a tempós gyaloglás is ugyanolyan hatékony lehet, mint a futás. „Az igazi endorfintermelés 40-45 perctől indul be a szervezetben egy közepes intenzitású futásnál, kerékpározásnál, vagy spinningnél. A lényeg ne a teljesítmény, hanem az öröm legyen.”

VG