A futtatón szabadon, a városban csak pórázon sétálhat a kutya

  •  
  •  
  •  

Levelet kapott szerkesztőségünk Csákvári Géza Róbertné, Istvántelki úti lakostól, aki ebtartóként kapott bíráságát panaszolta be. Utánajártunk az ügynek.

Idézet a panaszból: „Délután 2 órakor, póráz nélkül sétáltattam a (vérebemet), 25 cm magas, spániel, fegyelemre tanított kutyámat. Szerencsés találkozásom volt az önkormányzat közterület felügyelőivel, akik annak rendje és módja szerint 5000 Ft pénzbírsággal büntettek. Nos, ez idáig rendben van, igaz, a rendeletről nem tudtam, de mint tudjuk, a rendelet nem ismerése nem mentesít a büntetéstől. Azonban mégis az az érzésem, hogy az idei évtől szigorúbban ellenőrzik a felügyelők a rendelet betartását, annál is inkább gondolom ezt, mert eddig nem láttuk őket. Ezért azt gondolom, ha kapunk, mi, ebtartók egy figyelemfelhívó lapot, gondosabban jártunk volna el. Egy-egy figyelmeztető táblát is szívesen látnék, a kutyapiszok tároló ládák mellé.”

Garamszegi Andreát, a közterület-felügyelet osztályvezetőjét kérdeztük a panasz kapcsán.
– Jól érzékeli-e levélírónk, hogy szigorúbban ellenőriznek a közterület-fenntartók?
– Ezt akár munkák dicséreteként is vehetjük, hogy ama törekvésünk, hogy láthatóvá és érzékelhetővé tegyük a közterületi jelenlétet, elérte célját. A Közterület-felügyelet munkatársai rendszeresen védik, ellenőrzik a közlekedési-, így a parkolási morált, és ami az olvasói levélből is kitűnt: az ebrendelet betartását. Mindezt többek között azért, mert ember és állat együttélését szabályozni kell, még akkor is, ha minden gazdi számára a saját kutyája a legek kategóriájába tartozik.

– Az ellenőrzés mindjárt büntetést jelent?
– Hangsúlyozni szeretném: a büntetést mindig megelőzi a tájékoztatás. Több héten át a közterület-felügyelők járták Újpest utcáit, tereit, figyelemfelhívó módon tájékoztatták a kutyát sétáltató gazdikat is. Vélhetően a levélíróval nem találkoztak. Ám a panaszos jól gondolja, a jogszabály nem ismerete nem mentesít a jogkövetés alól. Hiszen, ha valaki állattartásra, példánk okáért ebtartásra vállalkozik, több mindennel tisztában kell lennie. Az állattartás szabályaival is.

– Milyen rendelet szabályozza az ebtartást?
– A 218/99 (XII. 28.) Kormány Rendelet valamint Újpest Önkormányzat képviselő-testületének 6/2005 (V.02.) rendelete egyaránt szabályozza. Az Állattartás szabályairól szóló rendelet bárki számára elérhető az ügyfélszolgálati irodákban, továbbá nálunk, és az önkormányzat honlapján is, a www.ujpest.hu weboldalon.

– Milyen általános szabályt tudunk kiemelni?
– A rendelet értelmében általános szabály, hogy kötelező pórázon vezetni a kutyát a sétáltatásakor. Újpesten is kevés a zöld terület. Így a parkokon a kutyát csupán átvezetni lehet, az állat jogos mozgásigényét a kutyafuttatókon lehet biztosítani. A rendelet szabályozza, mely fajták esetében kell a pórázt szájkosárral is kiegészíteni. S külön passzus vonatkozik a harci kutyák tartására is.

– A bírság összege mitől függ?
– Attól, hogy a szabálysértést milyen súlyosnak ítéli meg az intézkedő közterület-felügyelő. A közterület-felügyeletről, a szabálysértésekről szóló törvény, valamint egy BM rendelet rendelkezései alapján a kiróható büntetés összege: 3.000-től 20.000 forintig terjedhet. Erről a helyszínen születik döntést. Az intézkedés jogosságát és a büntetés nagyságát osztályvezetőként nekem sincs jogom felülbírálni.


Idefuss!

Jelenleg három helyen, a Gyulai téren, a Pozsonyi úti lakótelepen, valamint a Káposztásmegyeren lévő Tulipánkert területén van kutyafuttató. Az önkormányzat a közeljövőben a kutyafuttatók számának növelést tervezi, a megvalósulásról lapunkban tájékoztatást adunk.