A Gémes utca csendes, újra csendes

  •  
  •  
  •  

Újra békés a káposztásmegyeri Gémes utca és környéke, a Dunakeszi Reptér bezárásának köszönhetően ugyanis nem repkednek már a házak felett a motoros repülők. A zajos vasmadarak ügyében Újpest Önkormányzata még tavaly májusban indított vizsgálatot.

A Homoktövis utcai lakópark első látásra csendes, nyugodt környéknek tűnik. Az ott lakók életét azonban megkeserítették azok a motoros repülők, amelyek öt-hat évvel ezelőtt kezdtek el repkedni a házak felett. A környékbeliek nem hagyták annyiban az ügyet, folyamatosan leveleket írtak az illetékeseknek, még a Ferihegyi Reptérre is elmentek videó felvételekkel, mondta el Petyerák Sándor, aki időközben a lakók szószólója lett.

–    Tulajdonképpen nem is az volt a problémánk, hogy a gépek a fejünk felett végezték az úgynevezett iskolaköreiket. A gond sokkal inkább az volt, hogy nem tartották be sem az előírt 300 méteres magasságot, sem azt az időintervallumot, amikor repülni lehet. Körülbelül 100 méter magasan röpködtek és megállás nélkül, reggel nyolctól este hétig. Amilyen gyönyörű ez a lakópark, annyira lakhatatlan volt – vázolja a problémát Petyerák Sándor.

Az ügyben a folyamatos panasztételek ellenére hosszú évekig semmi előrelépés nem történt. 2011 májusában azonban Újpest Önkormányzata helyszíni bejárást szervezett, és a polgármester kezdeményezésére kivizsgálták a problémát.
– Az önkormányzattól kijöttek, meggyőződtek arról, hogy tényleg élhetetlen ez a terület a repülőgépek állandó zajától – meséli Petyerák úr. – Hál’ Istennek eljutottunk idáig, hogy megszűntették ezeket a repüléseket. Mindenki nagyon boldog a környéken!

A lakók legnagyobb örömére, az ügy végére most pont kerülhet, hiszen március 31-én éjfélkor bezárt a Dunakeszi Reptér, többek közt az utóbbi időben megnövekedett számú, a szabálytalan repülésekkel kapcsolatos lakossági bejelentések miatt.

(antosa)