A Gönczy söröző

  •  
  •  
  •  

Elsőként kínált Magyarországon csapolt Amstelt a mára már 20. szülinapját ünneplő Gönczy söröző. A holland típusú kiskocsma különleges söreivel már a nyitáskor hamar a fi atalok törzshelyévé vált.

Gönczy Kálmán gimnazistaként nem érzett magában különleges tehetséget, nem tudta, hogy mivel is szeretne foglalkozni. Az Ifjúsági Parkban egy jól öltözött pincér vastag bukszája keltette fel az érdeklődését és rájött, hogy a felszolgálás „fekszik” neki. Jelentkezett is szakirányú képzésre, majd hirtelen a legjobb hírű sörözőben találta magát. Így találkozott a feleségével.

Gönczyék több mint ötven éve élnek Újpesten, ám a helyi sörözőt csak a rendszerváltás után építették fel. Mára már az egész család itt dolgozik. Nagylányuk, Gréta egészen kicsi korában is sokat járt a szülők munkahelyére. Gyakran a suli után itt ebédelt osztálytársaival, ma pedig ő szolgálja ki egykori barátait. Az egyetem mellett segít szüleinek, de még nem biztos benne, hogy később tovább működtetné-e a sörözőt. Szerinte az édesapja a hely lelke, és nélküle nem lenne már ugyanolyan hangulatos a kis bisztró. 

Valóban. Sokan járnak vissza nosztalgiázni Kálmán bácsihoz. A lakótelep melletti sörözőben már számos szerelem szövődött, igazi randihely lett belőle. Ez, és persze a kicsi konyha lehet a titka a pici, ám annál kedvesebb presszónak. S, hogy a család legkisebb tagja beáll-e majd a pult mögé, az még jövő titka – hisz a fi atalember most még az általános iskolában koptatja a padot. 

D. ZS.