A Görgey út és az István út találkozása a Deák utca felől

  •  
  •  
  •  

Archív képeslapunk a Deák utcából nézve készült, 1910 körül, amikor Újpest már néhány éve város volt. Amennyiben a Deák utca és az István út találkozásánál, a Külvárosi Kávéház előtti járdán állunk, a ma is felismerhető panoráma tárul elénk. Persze a hatágúra formált csomópont mentén sokkalta nagyobb forgalommal találkozunk.

Szemből nézve a Deák utca folytatása látható, amely “eredeti” kivitelében napjainkban csupán egy rövid szakaszon, a Bercsényi utcáig tart. (A régi Deák utca nyomvonalát a megmaradt öreg fák jelzik.)

Balra az egykori Vasút utca, a mai Görgey út torkolata tűnik fel. A kép készítője felé tartó villamos még bal oldali közlekedést jelez. A villamossínek a felvétel szélén látható módon egyenesen húzódtak az út teljes hosszában. Majd az úttest burkolásával középre helyezték, csak itt, e csomópontnál éri el újra szélső pozícióját a két villamosvágány. Ez Újpest egyik legrégebbi utcája. 1846-ban, amikor a vasútállomás megépült, az állomás felé vezető utca akkor kapta a Vasút utca nevet. 1910 után 55-ösként jelölt villamosok közlekedtek erre, a Nyugati pályaudvar és Rákospalota közötti vonalukon.

A két világháború között a Vasút utca Horthy Miklós út lett, 1945-ben Dózsa György útra keresztelték. Mai nevét, a Görgey utat 1991-ben kapta.

A régi képen látható boltot hiába keressük. Az István úti sarkon ma már nincs üzlet, néhány méterrel jobbra a városi címerágy kapott helyet.

B. K.


A rovat tanácsadó szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténész. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály. Sorozatunkat kövesse a www.facebook.com/ujpest.kaposztasmegyer oldalon is!