A természetben a tavaszt a gyümölcsök királynője búcsúztatja. A tavaszi napsugár érlelte eper kellemes illatával, gyönyörű színével, szív alakjával a tavaszi boldogságérzés jelképe, igazi afrodiziákum. Fokozza a libidót, illetve a nemi vágyat Az egyik legkedveltebb gyümölcs magas élettani értékeket képvisel, több mint 300 bioaktív anyag van benne.
C-vitamin-tartalma kimagasló: 15 dkg citrom 70 mg, 15 dkg eper 85 mg C-vitamint tartalmaz. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat is. Van benne kalcium, magnézium, cink, vas és folsav, amely jó vérképző hatású. Káliumtartalma miatt kiváló vízhajtó. Magas mangán- és jódtartalma segíti a zsírégetésért felelős enzimet és a pajzsmirigyhormonok termelődését, amelyek az anyagcserét serkentik. Flavonoidokban is gazdag. A fenol a szív- és érrendszer működését segíti, vértisztító, oldja a mérgeket, és segíti a kiürülésüket, baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatású. Szalicilsavat tartalmaz, jó hatású a vesére, epére, májra, reumára, köszvényre.
Alacsony az energiatartalma: 34 kcal/100 g. A tavaszi fogyókúra fontos alkotóeleme, magas a víztartalma, és a vízben oldódó rostok jó hatásúak a székrekedés, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint alkalmával, hiszen gátolja a zsír felszívódását. Naponta fogyasszunk 1 kg epret egy héten háromszor. Hamar jóllakunk vele, mert magas a rosttartalma, viszont a felesleges víz és salakanyag távozik a szervezetünkből, és a zsírraktárak lassan feloldódnak. Feltöltődünk értékes tápanyagokkal, energikusak leszünk, a súlyunk pedig csökken.
A szépségipar is kedveli az alkalmazását, mivel erősíti a kötőszövetet, a ráncokat kisimítja. Kellemes pakolásokat készíthetünk az arcra, dekoltázsra, de a pattanásos bőrre is jó hatású.
Lettner Annamária dietetikus