A hajléktalanokkal van a legtöbb gond

  •  
  •  
  •  

Vállalkozói klubot tartott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) újpesti tagcsoportja október 7-én délután.
Az eseménynek két napirendi pontja volt. Elsőként a kerület rendőrkapitánya, Baranyi József ezredes beszélt Újpest közbiztonságáról, valamint válaszolt a jelenlévő vállalkozók kérdéseire. A második napirend ennél sokkal könnyedebb volt: az ING Bank és Biztosító tájékoztatóját hallgathatták meg az érdeklődők.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

Baranyi József rendőrkapitány kimerítően részletes beszámolójában többek között elmondott néhány fontos számadatot is. Megtudtuk, hogy a közbiztonság alakulása nagyon sok mindentől függ. Ilyen tényező például a sorozatos bűnelkövetők elfogása, valamint azok szabadulása a börtönből, fegyintézetből. Hiszen ha egy sorozatos elkövetői bandát elfognak, akkor jelentős visszaesés tapasztalható, ha azonban egy ilyen kör tagjai újra szabadlábra kerülnek, rendre újra megnő az ilyen bejelentések száma.

A kapitány által elmondott számadatok az idei év első kilenc hónapjára vonatkoznak minden esetben. Így az is ezen időszakra értendő, hogy 2008-ban 39 rablás történt, ezek jelentős részében fiatalkorúak raboltak szintén fiatalkorúaktól, általában mp3 lejátszókat, mobiltelefonokat, pénzt.

Idén szeptember végéig 221 gépkocsilopás történt, nagy részüket lakótelepekről vitték el a tolvajok, valamilyen okból leginkább hétfőtől csütörtökig loptak leginkább autót. A legkeresettebb típus a tolvajok körében a Suzuki volt, de még mindig népszerűek a francia és német gyártmányok is. Az is megdöbbentő adat, hogy minden napra jut legalább egy gépkocsi-feltörés a kerületben a statisztikák szerint. Szeptember végéig ezekből 309 esetet jelentettek be Újpesten. A feltörések jelentős része szerdán és csütörtökön történt. Általában GPS készüléket, mobiltelefont, autóban felejtett laptopot, táskát zsákmányoltak a tolvajok. Ezen bűncselekmények nagy része megelőzhető lenne, ha jobban figyelnének az autósok értékeikre, nem hagynák azokat szem előtt az autóban a kapitány szerint.

Ilyen és ehhez hasonló fontos adatokat hallhatott a közönség a rendőrség munkájáról, majd a helyi vállalkozók is feltették kérdéseiket a kapitánynak.

A kérdések leginkább a hajléktalanokra vonatkoztak, úgy tűnik, leginkább ők okoznak bosszúságot a kereskedőknek. Báncs Ferenc, a BKIK elnökségének tagja jelezte, hogy mostanság is, de különösen az első alkalommal megrendezendő újpesti karácsonyi vásár kapcsán aggasztó, hogy ilyen sok hajléktalan van a környéken. Ezzel kapcsolatosan Baranyi József rendőrkapitány közölte, hogy egy járőrpár lesz folyamatosan – az önkormányzat finanszírozásában, a Szent István téren – jelen, akiknek feladata a Szent István tér környékén, a piacnál, a polgármesteri hivatalnál, valamint az aluljáró rendjére felügyelni.

A kérdések-válaszok után a BKIK újpesti tagozatának vezetője, Keztyűs József mindannyiuk nevében megköszönte a szintén meghívott Práger Ferenc ezredes – volt újpesti rendőrkapitány – áldozatos munkáját, együttműködését, és jelképes ajándékot adtak át a most Budapest VIII. kerületét felügyelő főrendőrnek.