A Hattyúdaltól a Szomszédokig

  •  
  •  
  •  

Hattyúdal, Páger Antal, Tahi Tóth László, Republic együttes, József Attila Színház, Újpest és Vágási Ferenc nyomdász. A látszat ellenére van logikája e furcsának tetsző felsorolásnak.

De miképpen? Hát így: a Hattyúdal Keleti Márton klasszikus fi lmopusa 1963-ból, amelyben olyan színészlegendákat láthatunk, mint a főszereplő Páger Antal, továbbá Várkonyi Zoltán, Szirtes Ádám, Kiss Manyi, Sztankay István, Gobbi Hilda és a többi nagyság, akiket hely hiányában nem tudunk felsorolni. A József Attila Színház igazgatója, Nemcsák Károly elhatározta, hogy műsorra tűzi a fi lm színpadi változatát Verebes István rendezésében. Eddig tán érthető, de hogy jön ide a Republic? – kérdezheti most joggal az olvasó.

– Sajnos a Hattyúdal jogtulajdonosai irreális öszszeget kértek a jogokért. Felvetettem ezt a problémát Verebes Istvánnak, aki már régóta gondolkodott azon, hogy miként tudná a Republic dalait beleszőni egy színházi előadásba. Verebes hazament Zalába, egy hét alatt átírta a darab szövegét, és beleszőtte a Republic zenéjét. Ami elképesztő, hogy olyan érzése van az embernek, mintha direkt ebbe az előadásba írták volna a számokat. Ráadásul a zenekar zenél is a darabban – ad választ a teátrum direktora.

Időközben sajnos elhunyt a Republic frontembere, Cipő, így az előadás egyben mementó is az énekesnek, ilyen értelemben is hattyúdal. Mi van még? 
A darabban Tahi Tóth László játssza Páger egykori fi lmbeli szerepét, Tamburást.
De nem Újpesten játssza, hiszen a József Attila Színház a XIII. kerületben van! – jöhet újfent az ellenvetés. Na, igen, de a színház február 23-án közönségtalálkozót tartott a Polgár Centrumban, Így készült a Hattyúdal címmel – így a replika.

– Úgy gondolom, hogy mi nemcsak Angyalföld színháza vagyunk, hanem a szomszédos kerületek színházi igényeit is kiszolgálhatnánk egy bizonyos mértékig. Úgyhogy nagyon örülök ennek a közönségtalálkozónak, mert ez egy jó kapcsolat kezdete lehet a színház és Újpest között – mondja Nemcsák Károly.

Viszont mi köze mindehhez a népszerű teleregény nyomdászának? Annyi, hogy a József Attila Színház igazgatója Vágási Ferit játszotta a Szomszédokban, amelyet most újra műsorra tűzött a közszolgálati tévé, és amely ma is időszerűnek tűnő problémákat tárgyal, csakúgy, mint a Hattyúdal.

– A Szomszédok az élet örömeivel és gondjaival foglalkozott, ezért tűnik ma is aktuálisnak. Ebben a sorozatban még színészek játszottak, nem úgy, mint a mai szappanoperákban. Sőt, jó színészek. Engem nem zavart, hogy összekötöttek Vágási Feri szerepével, mert sokan emiatt jöttek el megnézni a színházban is – tesz pontot kissé kanyargós gondolatmenetünk végére Nemcsák Károly.

JUHÁSZ MÁTYÁS