A hatvanas szám bűvöletében

  •  
  •  
  •  

Egy világ az optikámon át –címmel nyílt meg Kerekes György természetfotós kiállítása a Károlyi Galériában április 11-én. A dátum kiválasztása nem a véletlen műve volt, a jól ismert közművelődési vezető, az Újpesti Ifjúsági Sport–és Szabadidőközpont igazgatója ugyanis kerek születésnaphoz ért. A jeles napon a hatvan kiállított alkotás száma megegyezett az évei számával.

A kiállítás szervezése ezért is nagy ügyszeretettel vette kezdetét a Károlyi István 12 Évfolyamos Galériában, amely ezen az eseményen helyezte üzembe régóta vágyott színes paravánjait és a kiállított alkotásokat megvilágító fényforrásokat. Lozsekné Tuza Márta tanárnő a gyönyörű képanyagból értő módon rendezett kiállítást tárt a közönség elé. Örömmel jöttek a látogatók, családtagok, barátok, tisztelők, egykori és mai kollégák. Bebizonyosodott ismét, aki Újpesten tevékenykedik évtizedeken keresztül, népes családot tudhat maga körül, átvitt értelemben is.

Hirmann László, a gimnázium igazgatója többek között arról szólt köszöntőjében, milyen nagyszerű dolog, hogy a diákok egy gyűjteményes kiállítás apropóján ilyen remek fotók között tölthetik napjaikat. Minden bizonnyal egy-egy felvétel, egy megragadott pillanat számukra is élményt adó lesz,  jelentéssel bír.

Pusztay Sándor író, a Kornétás Kiadó igazgatója, megnyitójában például kiemelte: ugyan a tárlat az Egy világ az optikámon át címet kapta, Kerekes György fotóit tekintve többféle világ tárul elénk. Egy ezerszínű világ, amelybe a természet, az ember- és városábrázolás, a hit felé fordulás egyaránt beletartozik, és jelzi a gondolkodásmódban is nyomon követhető változást, a megújulást.

A varázslatos képi látásmódhoz Krizsik Alfonz színművész irodalmi élményt, szavalatot nyújtott át a jelenlévőknek. Fehér Nóra és Szűts István, a Kormorán együttes tagjai, vajdasági népdalokkal köszöntötték a jubiláló Kerekes Györgyöt és a jelenlévőket.

A kiállító, magát természetfotósnak nevező Kerekes György a megnyitó alatt szerényen háttérben maradt. Az eseményre megjelentetett katalógus előszavából tudjuk meg: negyvenöt éve annak, hogy kölcsön kapott egy fényképezőgépet, s ez döntő pillanata lett az életének. A kiállított hatvan kép a legkedvesebb. Mert így látta a telet, virágokat, a városokat, az embereket.
Kerekes György ezzel nekünk is örömet, a kiállítással szép estét szerzett.
Szeretettel köszöntjük!

–B. K.