A hólapátolás felelőssége

  •  
  •  
  •  

Noha az idei tél eddig nem tette különösebben próbára a polgárokat és a közüzemeket, de a mostani havazás alatt akad majd teendő. Ám sokakban nem rögzült, hogy a hóeltakarítás, a járdák csúszásmentesítése a lakók feladata. Legalábbis a házuk előtti területen.

Az Újpesti Városgondnokság Kft.-nél azonnal elindulnak a gépek, a szakemberek, ha az időjárás kikényszeríti a teendőket. A házak előtt futó járdákról viszont a tulajdonosoknak kell eltakarítaniuk a havat. – Ezen a területen akadnak hiányosságok, bizony sok helyen elmarad a járdák tisztítása – mondja Vasa Zoltán, a társaság vezetője. – A kertvárosi részen lakók még csak-csak elsöprik a havat, a társasházaknál viszont akadnak hiányosságok. Ahol ilyennel találkozunk, ott elvégezzük a munkát, jelezzük ezt a közterület-felügyelet felé is, hiszen ők hivatottak arra, hogy szükség esetén szankcionáljanak. Egy biztos: a havat a tulajdonosnak kell eltakarítania az ingatlana előtti járdaszakaszról, vagy gondoskodnia kell arról, hogy azt valaki helyette megtegye, mivel adott esetben súlyos következményei lehetnek mulasztásának.

Kártérítés

A tulajdonos jogi kötelezettsége a csúszásmentesítés, és amenynyiben valaki kárt szenved, azért mert e jogi kötelezettségnek nem tett eleget, köteles a kárt megtéríteni. Ez részben vagyoni és részben nem vagyoni lehet. Vagyoni kár például a ruha elszakadása, tisztítási költsége, nem vagyoni a gyógykezelés költsége, a sérült kiesett munkaideje, de akár büntetőjogi felelősség is felvetődhet.

Közösségi feladat

A hóeltakarítás, illetve a csúszásmentesítés a társasház tulajdonos-közösségének a feladata. A tulajdonosok az elmulasztott kötelezettségért egyetemlegesen felelnek. Amennyiben nem kívánják maguk eltakarítani a havat, akkor a közgyűlés megbízhatja a közös képviselőt, hogy e célból vállalkozóval kössön szerződést.

– Á. T.