•  
  •  
  •  

Sebaj Tóbiás és Zénó botladozásain generációk nőttek fel, de készítőjüket, Cakó Ferencet leginkább mégis homokanimációiról ismerik világszerte. A cannes-i Arany Pálmával és a berlini Arany Medvével is díjazott animációsfilm-rendező, képzőművész már negyven éve van a pályán, és október 11-én az Újpest Galériában nyílik tárlata.

– Úgy képzelem, hogy egy grafikusművész, rajzfilmkészítő műhelyének a magányában alkot, ehhez képest ön élő homokanimációival rendre színpadra lép, olykor nagyzenekari kísérettel.
– Tizennyolc éve találtam ki ezt a formát. Az animáció amúgy is egy csodálatos világ, de azt gondoltam, hogy még varázslatosabb, ha mindez a közönség előtt születik meg. Persze ezeket az előadásokat sok-sok gyakorlás, próba előzi meg, ugyanolyan aprólékos munka, mint az animációs filmek készítése. Tehát az élő homokanimációk nem improvizációk. A műhelymagány ennek is az alapja. Mindig álmom volt, hogy zenére rajzoljak. Ezzel valóra vált.

– Miért pont homokkal rajzol? Lehetne más porszerű anyag is?
– Jó kérdés. Sokat kísérleteztem más anyagokkal is: szénporral, liszttel, cukorral, még prézlivel is. De homokkal lehet a legélesebb vonalakat, kontúrokat húzni. Nincs még egy olyan por, amellyel olyan gyorsan lehet rajzolni, mint a homok. Nem ragad, nem tapad. És ez a legszebb anyag is, a mi dunai homokunk szemei például olyanok, mint a borostyán, átvilágítja a fény. Sok országban kőport használnak homokként, ez nem is alkalmas rajzolásra. A sivatagi és a tengeri homok szintén alkalmatlan.

– Mit tesz akkor, ha egy ilyen országban lép fel?
– Mindig viszek magammal hazai homokot. Ez a repülőtereken okoz is némi gondot.

– Mi látható majd az újpesti kiállításon?
– Hát nagyon sok minden. Ki lesznek állítva a bábjaim, lemerevített gyurmafiguráim. Lesznek persze képek is, amelyek sokszor részletek a filmjeimből, sőt Csukás István és Nógrádi Gábor (aki a kiállítást megnyitja október 11-én 18 órakor a Polgár Centrumban. A szerk.) mesekönyveinek illusztrációit is láthatják majd az újpestiek. Nehéz mindent felsorolni, mert ez egy nagy életmű-kiállítás lesz az Újpest Galériában.

JUHÁSZ MÁTYÁS