A hónap gyümölcse a málna

  •  
  •  
  •  

A málna enyhén lilás-piros, édes, alacsony energiaértékű, 84 %-os víztartalmú, lédús gyümölcs. Sok értékes tápanyagot tartalmaz, 100 grammonként 170 mg káliumot, 40 mg kálciumot, 30 mg magnéziumot, 25 mg C-vitamint, és csak 34 kalóriát.

A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. A málnában lévő apró magok jó hatással vannak a bélmozgásra. Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is
lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp. Legértékesebb frissen fogyasztani, gyümölcssalátákkal, süteményekkel, gyümölcstortákkal, desszertekkel. Üdítő,
frissítő íze nagyon kedvelt a pudingok, jégkrémek, fagylaltok, gyümölcslevesek,
szörpök palettáján. A gyümölcsleveket, gyümölcsteákat is díszíthetjük málnaszemekkel. A málnát lefagyaszthatjuk, és egész évben felhasználhatjuk.
Készíthetünk lekvárt vagy málnazselét, amit édességekhez adhatunk.
Mutatós vendégváró a málnaturmix tejes vagy vizes változata, vagy a málnahabos desszert. Talpas poharakba babapiskótát darabolunk. A málnát tejszínhabbal elturmixoljuk és ráöntjük.
A málnalevél főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs.
Naponta egy csésze málnalevél tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál
a reggeli rosszullétek enyhítésére. Cseranyagai hasmenéskor segítenek,
antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló
oldatként érvényesül előnyösen. Külsőleg, borogatásként is használható.

LETTNER ANNAMÁRIA
dietetikus