A hónap gyümölcse, a meggy

  •  
  •  
  •  

A benne lévő jelentős mennyiségű ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink) részt vesznek a szervezet tisztításában. 100 gramm gyümölcs energiatartalma 60 kcal, 10 gramm C-vitamint, 19 mg foszfort, 22 mg kalciumot tartalmaz. Nagy mennyiségben tartalmaz fl avonoidokat, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló hatásúak.

A meggy A-vitamintartalma (1000 NE) kb. kilencszerese a cseresznyéének. Piros színét az antocianin adja. Az antocián-vegyületek tumorellenes hatásúak. A meggy levében lévő antioxidánsok az erekben feloldják a lerakódásokat, valamint az ízületekre is kedvezőek, mert ott is eltávoznak az idegen anyagok, csökken a fájdalom. Serkentőleg hatnak az emésztésre, elősegítik a máj és a vese tisztítását, vízhajtó hatásúak.

A meggy leve hatásos a meghűléses betegségeknél. Savanyú íze elijeszti a vírusokat. Napi 3-4 dl meggylé magas C-vitamin-tartalma segít a gyors felépülésben. A meggy szárából készült tea kiváló a megfázásra, csillapítja a köhögést.

B-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti a belek munkáját, a fehérjék és a keményítők feldolgozását és felszívódását. Puha rostjai a székrekedésben is segítséget adnak. Az idegek működését is segítik a B-komplex-vitaminok. Magas ásványianyag-tartalma miatt kedvezően hat a szív- és érrendszerre, az alacsony vérnyomásra is.

A meggy magjában lévő B17-vitamin fontos szerepet játszik a rák megelőzésében. Levét a gyógyszergyártásban is használják aromavivőként és színezőanyagként. A szépségápolásban vízmegkötő és feszesítő hatása miatt alkalmazzák.

A nyári melegben kellemes, savanykás ízével felüdülést adhat, akár frissen fogyasztva vagy különféle italok készítésekor, mint a vizes, teás, tejes turmixok. A meggy levét a jégkockatartóban lefagyasztva üdítők, teák, pudingok, gyümölcssaláták, fagylaltok díszítésére is alkalmazhatjuk.

Letter Annamária dietetikus